Ιστορία Φαγητού

Η ιστορία του παγωτού!

Η ιστορία του παγωτού!
Όταν τρόφιμα είναι γνωστά από τα πολύ αρχαία χρόνια το από που ήρθαν πρώτα και η ιστορία τους παίρνει λίγο μυθικές διαστάσεις…
Αυτό ισχύει για το παγωτό το οποίο όσο και να μας κάνει εντύπωση βρίσκεται μαζί μας για χιλιάδες χρόνια
Ποιος είναι λοιπόν ο πρώτος λαός που εφηύρε το παγωτό; Οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ιταλοί; Ή μήπως οι Άραβες, ή οι Κινέζοι; Και μήπως το παγωτό δεν βρέθηκε από ένα μόνο λαό; μήπως το ανακάλυψαν παράλληλα; Και τι μορφή είχε στην αρχή του; σίγουρα όχι αυτή που έχει όταν βγαίνει από τη μηχανή του soft serve.
Πολλά ερωτήματα λοιπόν και νομίζω ότι πιο σωστό είναι να ξεκινήσουμε με τον πάγο. 
Γιατί για να φτιάξεις παγωτό πρέπει να το έχεις παγωμένο… Και για να το παγώσεις θέλεις πάγο ή χιόνι.. Και σίγουρα στην αρχαία Ελλάδα και γενικότερα στην μεσόγειο δεν υπάρχει και πολύ από αυτό.
Οι αρχαίοι όμως είχαν βρει τρόπους για να κρατάνε παγωμένα τα πράγματα.. και μάλιστα απλούς τρόπους που εμείς δεν τους έχουμε πια. Όπως για παράδειγμα το νερό. Πως κρατούσαν παγωμένο το νερό στη στάμνα; Αυτό ήταν από τα πιο έξυπνα παραδείγματα. Οι στάμνες δεν είχαν υάλωση, οπότε δεν ήταν στεγανές. Ο πηλός έχει μικρές τρυπίτσες από όπου έβγαινε το νερό το οποίο εξατμιζόταν με τον αέρα (γι’ αυτό και οι στάμνες ήταν πάντα σε παράθυρο για να φυσάει) και έτσι η στάμνα πάγωνε με αποτέλεσμα το νερό που είχε μέσα γινόταν πολύ δροσερό.
Θα μου πεις έτσι πάγωναν το παγωτό; όχι αλλά θα σας πω ότι με τέτοιους τρόπους κρατούσαν τα τρόφιμα παγωμένα. Φυσικά έπρεπε να φέρουν χιόνι ή και πάγο από τα βουνά που όμως τα κρατούσαν παγωμένα για αρκετές ώρες ώστε να τα χρειαστούν όταν πρέπει…
Και βέβαια γύρω από την Αττική δεν υπάρχουν πολλά ψηλά βουνά που να έχουν χιόνια όλο το χρόνο αλλά στην Μακεδονία υπάρχουν. Και γι’ αυτό δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι ο Μέγας Αλέξανδρος αγαπούσε πολύ τα παγωμένα γλυκίσματα που έτρωγε ή μάλλον που έπινε γιατί μάλλον ήταν πάγος ανακατεμένος με μέλι και κρασί
Αργότερα, λέγεται ότι ο Νερών στη Ρώμη έπινε και έτρωγε και αυτός τα παγωμένα του επιδόρπια μόνο που αυτός είχε δούλους που τους έστελναν κάθε μέρα στα βουνά για να έχει παγωμένο χιόνι και πάγο… Οι Ιταλοί με τον τρόπο αυτό έκαναν πιο γνωστό το παγωτό αλλά και πάλι ήταν για τους πλούσιους ή για τους πολύ πλούσιους και σίγουρα δεν ήταν κάτι που το πουλούσαν στο δρόμο…
Τον ίδιο καιρό περίπου και στην Κίνα ο αυτοκράτορας έτρωγε παγωμένο ρυζόγαλο ας πούμε που το είχαν παγώσει σε πολύ πάγο και στην Ινδία είχαν φτιάξει το Κούλφι, που είναι ένα παγωτό, το οποίο το έφτιαχναν από γάλα που το μαγείρευαν και γινόταν, ας πούμε, εβαπορέ και πολύ πολύ πηχτό, με τα σάκχαρα του γάλακτος να καραμελώνουν και να σκουραίνουν και έτσι να παίρνει τη χαρακτηριστική του γεύση.. Το μείγμα αυτό το αρωματίζουν με μπαχαρικά, το βάζουν σε μεταλλικά μπολ τα οποία τα βυθίζουν σε παγωμένο νερό.. εκεί το μείγμα παγώνει και το σερβίρουν μετά.. Το Κούλφι υπάρχει ακόμα στην Ινδία και έχει φτάσει πια στα πέρατα του κόσμου..
Και μετά ερχόμαστε στην εποχή που ανακάλυψαν ότι αν βάλεις αλάτι μέσα στο παγωμένο νερό η θερμοκρασία του πέφτει κάτω από το μηδέν και έτσι τα πράγματα έγιναν λίγο πιο εύκολα.. 
Και μετά από χρόνια φτάσαμε στα ηλεκτρικά ψυγεία οπότε τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο εύκολα.
Πάντως είναι τρελό το πόσα χρόνια πέρασαν μέχρι το παγωτό να φτάσει εδώ που ξέρουμε.
Τα αυγά για παράδειγμα (οι κρόκοι τους δηλαδή) μπήκαν στα παγωτά πολύ αργότερα από τους Γάλλους. Και εκεί πια έγινε χαμός για το τι ορίζουμε σαν παγωτό και τι σαν παγωμένο γλύκισμα και άλλα τέτοια καταπληκτικά.. Και έτσι αν φάτε παγωτό βανίλια ας πούμε στην Αγγλία είναι τελείως διαφορετικό από το παγωτό βανίλια στην Αμερική και ο λόγος είναι το ποσοστό του κρόκου που πρέπει να περιέχει το παγωτό για να λέγεται παγωτό..
Τα ίδια έχουμε και εμείς στην Ελλάδα όπου παγωτό πρέπει να φτιάχνεται μόνο από φρέσκο γάλα και λιπαρά, μόνο από το γάλα άντε και από τον κρόκο του αυγού ενώ στο παγωμένο γλύκισμα μπορεί τα λίπη να είναι ότι να 'ναι όπως ας πούμε μαργαρίνες ή ότι άλλο κακό λίπος

Βέβαια ο νόμος αυτός άλλαξε και εμπεριέχονται όλα τα λίπη στον όρο παγωτό ή μπορεί και να ξανά άλλαξε αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρος.. Αν έχουμε κάποια/ον χημικό τροφίμων ας μας πει…
Πάντως αυτό που έχω να σας πω είναι να κοιτάτε τα συστατικά στην ετικέτα πριν αγοράσετε παγωτό ή ακόμα καλύτερα να κάνετε το δικό σας από τις υπέροχες συνταγές που έχω στο www.giorgostsoulis.com
!!!






 
 
 
Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.