Ιστορία Φαγητού

Η ιστορία των ζυμαρικών

Η ιστορία των ζυμαρικών
Ζυμαρικά… Από που;
Μεγάλη η μάχη για την καταγωγή των ζυμαρικών και δεν βλέπω να τελειώνει. 
Από τη μια έχεις τους Κινέζους που κάνουν ζυμαρικά από στάρι εδώ και 3000 χρόνια, από την άλλη έχεις τους Ιταλούς με το Laganum μια ζύμη με αλεύρι και νερό και από την παρ΄ άλλη έχεις τους αρχαίους  Έλληνες που και ο Θεός  Ήφαιστος είχε φτιάξει ένα ειδικό μηχάνημα για να βγάζει ζυμαρικά σε κλωστές σαν σπαγγέτι αλλά και οι απλοί Έλληνες έφτιαχναν μια πλατιά ζύμη με αλεύρι και νερό το λάγανο (πάσα ομοιότητα με το laganum των Ιταλών δεν είναι τυχαία)…
Οπότε πρώτη έγινε η κότα ή πρώτα το αυγό; Εγώ πάντως πιστεύω ότι πρώτα έγινε το αυγό, αν με ρωτάτε…
Το γεγονός που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα είναι το κατά πόσο αυτοί οι δύο πολιτισμοί Ελληνικός και Κινέζικος ήταν σε επικοινωνία την εποχή αυτή οπότε τα ζυμαρικά ήρθαν από την Κίνα ή δεν ήταν σε επικοινωνία και τα ζυμαρικά “ανακαλύφθηκαν” ανεξάρτητα από τους μεν και τους δεν..
Επίσης ένα άλλο γεγονός που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι τελικά ΔΕΝ έφερε ο Μάρκο Πόλο τα ζυμαρικά στην Ιταλία, ή μάλλον ότι είχαν έρθει πριν από αυτόν.
Γιατί τότε είχε ήδη αναπτυχθεί ο λεγόμενος δρόμος του μεταξιού που ξεκινούσε από την Κίνα και έφτανε μέχρι την Ευρώπη. Και μάλιστα ο λαός που μετακινούσε όλα αυτά τα εμπορεύματα από τα βάθη της Ανατολής μέχρι τη Δύση ήταν οι Άραβες οι οποίοι μάλιστα έφτιαχναν ζυμαρικά τα οποία τα ονόμαζαν Rishta και μάλιστα λένε ότι αυτοί τα έφεραν στους Ιταλούς…
Άρα εδώ δεν έχουμε μόνο την κότα και το αυγό αλλά έχουμε 4 υποψήφιους εραστές που θέλουν να δώσουν το όνομά τους στο εξώγαμο..
Το μόνο σίγουρο είναι πάντως ότι τα ζυμαρικά αναπτύχθηκαν όπως τα ξέρουμε στην Ιταλία και από εκεί έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο. Και βέβαια αυτό μετά το 1.800 όταν έφτασε η ντομάτα στην Ευρώπη και ξεκίνησαν να γίνονται οι πρώτες σάλτσες… Οπότε μάλλον μαζί με την Πίτσα στη Νάπολη έχουμε την πόλη αυτή να είναι η “πατρίδα” των ζυμαρικών..
Εσείς ποιος λέτε ότι έκανε τα πρώτα ζυμαρικά;

Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.