Ιστορία Φαγητού

Η ιστορία της Βασιλόπιτας

Η ιστορία της Βασιλόπιτας
Από τα πιο ωραία έθιμα που έχουμε στην Ελλάδα για την πρωτοχρονιά. 
Ένα κέικ ή τσουρέκι που μέσα υπάρχει ένα νόμισμα και δείχνει ποιος θα είναι ο τυχερός της επόμενης χρονιάς. 
Εμενα πάλι να μου λείπει το βύσσινο γιατί όταν κέρδιζα το νόμισμα η χρονιά πήγαινε ας τα να πάνε λες και ήταν εντελώς το ανάποδο για μένα. Οπότε πια δεν θέλω καν να έχω κομμάτι όταν κόβουμε την πίτα στο σπίτι.
Πάμε παρακάτω τώρα.. Η ιστορία της βασιλόπιτας ξεκινά από την γιορτή των Κρονίων (γιορτή των αρχαίων Ελλήνων) που γινόταν όμως στο Θερινό ηλιοστάσιο και για να ξέρετε το όνομα το πήρε από τον Κρόνο και όχι από το Κρόνια Πολλά :-)
Στην γιορτή αυτή έδιναν φαγητό και φρούτα σε όλους και οι δούλοι έτρωγαν μαζί με τους αφέντες τους στο ίδιο τραπέζι. 
Βέβαια αν έχετε έτσι ώρα για χάσιμο ψάξτε λίγο στο ιντερνετ για τα Κρόνια, τον Κρόνο και λοιπά και λοιπά… θα πάθετε πλάκα με το τι έχει βγάλει το κεφάλι μερικών ανθρώπων…
Η γιορτή τώρα από τους Έλληνες πήγε στους Ρωμαίους και στα δικά τους Σατουρνάλια (Σάτουρν δηλαδή Κρόνος στα Αγγλικά και Saturday η μέρα του Κρόνου (το σάββατο δηλαδή) και άλλα τέτοια όμορφα.. 
Απλά τα Σατουρνάλια εορταζόντουσαν το χειμώνα κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο όταν η μέρα ξεκινά να μεγαλώνει ξανά.
Από τους Ρωμαίους πήγαν στους Φράγκους και εκεί έγινε κανονική πίτα με μέσα νόμισμα που να δείχνει τον τυχερό της βραδιάς. 
Από εκεί οι Γάλλοι έκαναν τη Gallete des Rois που μέσα έχει ένα μικρό κουκί ή ένα μικρό αγαλματάκι του Ιησού.
Και στην Ισπανία και το Μεξικό έχουν κάτι αντίστοιχο σαν τη Γαλλία..
Στην Αγγλία και την Αμερική δεν έχουν κάτι παρόμοιο αν και εκεί υπάρχουν διάφορα γλυκά της πρωτοχρονιάς που απλά είναι νόστιμα και όμορφα στολισμένα.
Εδώ στην Ελλάδα λέγεται ότι το έθιμο ξεκίνησε από τον Επίσκοπο της Κεσάρειας τον Άγιο Βασίλειο. Υπήρχε λοιπόν ο Έπαρχος της Καππαδοκίας ο οποίος ήθελε την Καισάρεια και ετοιμαζόταν να την καταλάβει και ο Βασίλειος μάζεψε όλα τα κοσμήματα και χρυσά νομίσματα από τους κατοίκους και θα τα έδινε στους κατακτητές για να μην σκτώουν τον κόσμο. Για κάποιο λόγο όμως δεν συνέβη αυτό και τα χρυσά κοσμήματα και νομίσματα δεν χρειάστηκαν αλλά με ποιό τρόπο θα γυρνούσαν στους νόμιμους κατόχους τους; 
Αποφάσισε λοιπόν να πάει στο φούρνο, να φτιάξει ο φούρναρης πίτες και να μοιράζουν μέσα τα νομίσματα και τα κοσμήματα.
Ο κόσμος χάρηκε και το επανέλαβαν και την επόμενη χρονιά και την παρεπόμενη και σιγά σιγά έγινε έθιμο.
Να σημειώσω εδώ ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο γλυκές βασιλόπιτες αλλά και αλμυρές κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Πολλές από αυτές είναι με τυριά και πράσα ή με κρέατα… Επίσης σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχουν νομίσματα μέσα στις πίτες αλλά κομματάκια από άχυρο ή μικρά στεφάνια ή μικροί ξύλινοι σταυροί…

Αυτά τα ολίγα έτσι για το έθιμο της βασιλόπιτας.. Εσάς ποια είναι η αγαπημένη σας;

Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.