Για τα παιδιά

Κορονοϊός, παιδιά και διατροφή

Κορονοϊός, παιδιά και διατροφή
Όλα τα παιδιά καταλαβαίνουν πλέον πως ο κορονοϊός είναι κάτι που έχει αλλάξει τις ζωές όλων. Και αυτό δεν είναι κάτι που είναι κατ’ ανάγκη καλό, αφού τα παιδιά έχουν ως πρωταρχική ανάγκη τη σταθερότητα. Και φυσικά, όσο μικρότερης ηλικίας είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι αυτή η ανάγκη. Για παράδειγμα, ένα παιδί 2 ετών, του οποίου η μητέρα κάθε πρωί πήγαινε στη δουλειά κι έμενε σπίτι με τη γιαγιά ή τη νταντά, τώρα «έχασε» τη γιαγιά και η μαμά είναι μεν σπίτι, αλλά δεν την βλέπει, γιατί δουλεύει. Ακόμη κι αν πήγαινε σε παιδικό σταθμό, που μάλλον δεν ήθελε και πολύ, τώρα του λείπει. Ακόμα και τώρα που άνοιξαν πάλι τα σχολεία υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για να μπορεί κάποιο παιδί να βρίσκεται στην τάξη του. Άσε που κλείνουν και τμήματα λόγω εμφάνισης κρουσμάτων Covid-19.
Επίσης,  αντιμετωπίζουμε την πιθανότητα ότι το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του Sars-Cov-2 είναι πιο επικίνδυνο για τα παιδιά, αλλά δεν είναι και σίγουρο. Δυστυχώς το μόνο σίγουρο πια στην εποχή μας είναι η αβεβαιότητα για την καθημερινότητά μας. Και αυτήν την αβεβαιότητα πρέπει να τη διαχειριστούμε πρώτα για τον εαυτό μας και μετά για τα παιδιά μας.
Τον τελευταίο καιρό ο αριθμός των νηπίων, παιδιών και εφήβων με διάφορα σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται κυρίως με θέματα που αφορούν  στην ψυχική σφαίρα των συναισθημάτων (αφού πρώτα αποκλειστούν οι οργανικές αιτίες), ολοένα και αυξάνεται. Την ίδια στιγμή ολοένα και μειώνεται ο αριθμός μικρών ασθενών με ιογενείς λοιμώξεις, κάτι που φροντίζουν η χρήση της μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση.
Ιδού λοιπόν 10 σημεία για να βοηθήσουμε τα παιδιά και την οικογένεια να ανταπεξέλθει τις νέες κοινωνικές συνθήκες:
  1. Διατήρηση μιας σταθερής ιεροτελεστίας κατά τη διάρκεια της μέρας, π.χ. τρώμε πρωινό μαζί, ακούμε μουσική το απόγευμα, πάμε βόλτα στη γειτονιά το μεσημέρι και βλέπουμε πώς άλλαξαν οι γλάστρες στα μπαλκόνια (έβγαλαν τα φυτά φύλλα ή λουλούδια;). 
  2. Ο προγραμματισμός των γευμάτων της οικογένειας (όπως είδαμε σε προηγούμενο blog) ανά μήνα ή δεκαπενθήμερο, με έξτρα εκπλήξεις όταν αυτό είναι δυνατόν, είναι μια σημαντική πηγή σταθερότητας.
  3. Διαχείριση των φόβων των γονέων για την σύγχρονη κατάσταση(θέματα οικονομικά, υγείας, εργασίας κ.λ.π.) ακόμη και με τη βοήθεια ενός ειδικού.
  4. Η διαχείριση των φόβων δεν τους εξαφανίζει, απλά τους δίνει το «κανονικό τους μέγεθος» οπότε έτσι είναι πιο εύκολο να τους επικοινωνήσει κανείς στα παιδιά, με τρόπο βέβαια ανάλογο της ηλικίας τους. Είναι  σημαντικό να κατονομάζονται τα συναισθήματα μας όπως και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά νιώθουν σιγουριά και μαθαίνουν να διαχειρίζονται ανάλογα και τα δικά τους συναισθήματα.  
  5. Ασκήσεις χαλάρωσης και ενσυνειδητότητας (mindfullness). Μπορείτε να προετοιμάσετε μαζί με τα παιδιά σας ένα ζεστό και γλυκό αφέψημα και να το απολαύστε μαζί με ένα ωραίο γλυκό. Μοιραστείτε τι γεύση έχει το τσάι εκείνη τη στιγμή,  τι είδους μυρωδιά, τι θερμοκρασία, πώς νιώθουν στην κοιλιά τους και ότι άλλο τους έρθει στο κεφάλι ακόμη και αρνητικό(π.χ. φούσκωμα, τάση για εμετό). Είναι επιθυμητό επίσης να μοιράζονται και τα αρνητικά αισθήματα και συναισθήματα.
  6. Αρχίστε και τελειώστε τη μέρα σας με την έκφραση ενός θετικού συναισθήματος, ταυτόχρονα με μια αγκαλιά. Π.χ. τι αναζωογονητικό κρύο σήμερα!, ή τι ωραίος ήλιος, ήταν ωραία που κάναμε μάθημα με τη δασκάλα έξω σήμερα ή καθυστέρησα να φύγω από τη δουλειά και γλίτωσα την κίνηση.
  7. Φροντίστε όσο το δυνατόν περισσότερο να έρχεστε σε επαφή με τη φύση. Η παρατήρηση των αλλαγών της φύσης με τις εποχές και η αντιστοίχιση της με τις ανθρώπινες διαθέσεις και συναισθήματα βοηθάει μικρούς και μεγάλους να νιώθουν ως αναπόσπαστο μέλος της. Έτσι γνωρίζουν τα παιδιά ότι τα άνθη της αμυγδαλιάς θα τα δουν πάλι όπως και τα φύλλα της συκιάς θα ξαναβγούν την άνοιξη. Αν μάλιστα η επιλογή τροφών στον οικογενειακό προγραμματισμό σχετίζεται με τα εποχιακά λαχανικά και φρούτα ο δεσμός με τη φύση ενισχύεται.   
  8. Τώρα που τα περισσότερα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο είναι ευκαιρία να μάθετε πως αισθάνονται με το δια ζώσης μάθημα σε σχέση με το διαδικτυακό. Απλά ακούστε την άποψή τους χωρίς να την κρίνετε και αφουγκραστείτε τι συναισθήματα ή απόψεις ίσως κρύβονται πίσω από αυτήν.
  9. Ευκαιρία να ανανεώσετε τα σνακ και τα φαγητά που θα παίρνουν μαζί στο σχολείο.
  10. Σίγουρα τώρα θα μειωθεί ο χρόνος των παιδιών στην οθόνη αλλά και η «ανάγκη» τους να περάσουν χρόνο με τις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές. Είναι λοιπόν ευκαιρία να ανακαλύψετε με συζήτηση, τί ακριβώς θέλουν να κάνουν (παιχνίδι ή αναζήτηση ή εργασία;), για ποιο λόγο (ξεκούραση ή ανία ή διασκέδαση), για πόσο χρόνο(μισή ή μία ώρα ή όσο πάρει;) και πόσο συχνά(μες την ημέρα ή την εβδομάδα;)
Στις σύγχρονες μέρες κυριαρχεί ανησυχία και αβεβαιότητα για το αύριο και δυστυχώς είναι αδύνατον να προγραμματίσεις κάτι για παραπάνω από μια εβδομάδα. Η προσπάθεια να διατηρηθούν κάποιες σταθερές δραστηριότητες είναι σημαντικό και για τους ενήλικες και για τα παιδιά. Τέλος, είναι μεγάλη ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς ποιος ρυθμός εναρμονίζεται καλύτερα με το σώμα του, τα συναισθήματά του και το πνεύμα του.
Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.