Για τα παιδιά

10 συμβουλές για την οργάνωση ενός υγιεινού lunchbox για το σχολείο

10 συμβουλές για την οργάνωση ενός υγιεινού lunchbox για το σχολείο
Έφτασε αυτή η εποχή του χρόνου και πάλι!
Τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο και για άλλη μια φορά είμαστε αντιμέτωποι με την πρόκληση της δημιουργίας του κολατσιού τους. Το κολατσιό πρέπει να παρέχει στα παιδιά την ενέργεια που χρειάζονται, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο απαιτητικό ωράριο του σχολείου, αλλά παράλληλα πρέπει να είναι και αρκετά ελκυστικό ώστε να το φάνε σίγουρα! Και μην ξεχνάμε πόσο βασικό είναι η προετοιμασία του να μην είναι χρονοβόρα.
 
Μπορούμε όμως να το πετύχουμε; Με λίγο σχεδιασμό και ευφάνταστες ιδέες, είναι απολύτως εφικτό! Ακολουθούν, λοιπόν, 10 συμβουλές και συνταγές για να οργανώσουμε σωστά το lunchbox των μικρών μας:
 
1. Συμπεριλαμβάνουμε τα παιδιά! 
Μια αγγλική παροιμία λέει ότι «μπορείς να οδηγήσεις το άλογο στο νερό, αλλά δεν μπορείς να το αναγκάσεις να πιει». Αυτό ισχύει 100%  για πολλά παιδιά. Δίνοντας τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην προετοιμασία ενός υγιεινού κολατσιού είναι πιο πιθανό να το φάνε. Με αυτό τον τρόπο τα εκπαιδεύουμε σχετικά με την διατροφή και τα βοηθάμε να κάνουν τελικά τις καλύτερες επιλογές για τα γεύματά τους.
 
2. Συγκεντρώνουμε τις συνταγές:
Περνάμε λίγο χρόνο για να βρούμε ή να σκεφτούμε τις καλύτερες συνταγές. Τις αποθηκεύουμε, ώστε να έχουμε «φρέσκες» ιδέες στα χέρια μας κάθε μέρα χωρίς να χρειάζεται να ψάχνουμε εκ νέου κάθε μέρα. Αν τα παιδιά μας είναι αρκετά μεγάλα, μπορούν να συμβάλλουν κι αυτά στην αναζήτηση και αποθήκευση συνταγών που θα τους άρεσε να βρουν στο lunchbox τους!
 
3. Σχεδιασμός και οργάνωση:
Έχοντας έτοιμο το κολατσιό εξοικονομούμε χρόνο και αποφεύγουμε αναστάτωση, αφού μας προσφέρει τη σιγουριά ότι έχουμε έτοιμο ένα ισορροπημένο γεύμα για το παιδί μας. Το μαγείρεμα σε μεγάλες ποσότητες είναι το κλειδί για τη σωστή διαχείριση του χρόνου και βοηθά στην αποφυγή όλων αυτών των λιγότερο υγιεινών επιλογών. Υπολογίζουμε πόσο καιρό διαρκούν τα γεύματα στην κατάψυξη, πόσες μερίδες έχουμε από την κάθε συνταγή ή πότε θα χρειαστεί να ψήσουμε μια ακόμη παρτίδα.
 
4. Τα πράγματα είναι απλά:
Μην το παρασκέφτεστε! Το φρέσκο φαγητό είναι το καλύτερο είδος φαγητού για τα παιδιά. Ο στόχος άλλωστε είναι να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα. Ένα ισορροπημένο lunchbox πρέπει να περιλαμβάνει ένα μείγμα από φρέσκα φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και γαλακτοκομικά προϊόντα.
 
5. Ετοιμάζουμε ενδιαφέροντα γεύματα:
Προσπαθούμε να μην ετοιμάζουμε τα ίδια πράγματα καθημερινά – μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά να συσκευάσουν τα γεύματα μαζί μας, ώστε να γνωρίζουν ποιες είναι οι επιλογές τους και να αποφασίσουν μόνα τους τα συνοδευτικά τους, όπως τα λαχανικά, το ρόφημα ή το χυμό που θα πάρουν μαζί.
 
6. Προετοιμάστε το κουτί από το προηγούμενο βράδυ:
Όταν το lunchbox είναι έτοιμο από το βράδυ, έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο να ετοιμαστούμε, να βοηθήσουμε τα παιδιά ή ακόμα κάποιες πιο «χαλαρές» μέρες να απολαύσουμε πρωινό όλοι μαζί.
 
7. Δεν ξεχνάμε ό,τι περίσσεψε από την προηγούμενη μέρα:
Αν μας έχει περισσέψει το βραδινό γεύμα, μπορούμε να το επαναχρησιμοποιήσουμε ως μέρος του κολατσιού. Είναι σίγουρα ένα πολύ πιο υγιεινό γεύμα από οτιδήποτε έτοιμο.
 
8. Λαμβάνουμε πάντα υπόψη την ασφάλεια των τροφίμων. 
 
Ιδέες για lunch boxes & συνταγές για να βάλουμε μέσα στα τάπερ των μικρών μας:
Μοιράσου το :
Από:Από την Kidot Team

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.