Για τα παιδιά

Τα καλύτερα λαχανικά για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους!

Τα καλύτερα λαχανικά για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους!
Τα μωρά καταναλώνουν μόνο γάλα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Επομένως η εισαγωγή των στερεών τροφών είναι ένα μεγάλο βήμα κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Είναι σημαντικό όταν ξεκινήσουν την κατανάλωση της στερεάς τροφής να εντάξετε στη διατροφή του μωρού σας πολλά λαχανικά ώστε να συνηθίσουν τις νέες γεύσεις και υφές. Πέρα από αυτό τα λαχανικά είναι πλήρη σε υδατάνθρακες, βιταμίνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία μετατρέποντάς τα σε ένα διατροφικό τείχος ευεξίας ακόμη και για το παιδί σας. Είναι σημαντικό να ξεκινάτε αρκετά νωρίς την εισαγωγή στη διατροφή ώστε να αποφεύγετε τις ιδιοτροπίες στο φαγητό και τις τροφικές αλλεργίες.
Αν τώρα αναρωτιέστε αν υπάρχει τρόπος να τα κάνετε να αγαπήσουν τα λαχανικά και να τα τρώνε στην καθημερινότητά τους πρέπει να γνωρίζετε ότι η μάχη για τα λαχανικά είναι δεδομένη σε κάθε σπίτι με παιδί. Όλα όμως μπορεί να αλλάξουν αφού εξαρτώνται από αυτά που θα επιλέξετε για να ξεκινήσετε και τον τρόπο εισαγωγής τους στην διατροφή. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να εισάγετε τα λαχανικά στη διατροφή των μωρών αλλά σίγουρα επιλέγοντας κάποιο το οποίο είναι εύγευστο θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ακολουθεί η λίστα με τα καλύτερα λαχανικά για τα μωρά ανάλογα με την ηλικία τους.
Τα καλύτερα λαχανικά για τα μωρά 4-6 μηνών
Είναι καλύτερο να επιλέξετε πιο μαλακά λαχανικά κατά το πρώτο στάδιο εισαγωγής των στερεών τροφών στην διατροφή του μωρού.
  • Καρότα- Είναι κλασική επιλογή για τα μωρά αφού μόλις βράσει είναι εύκολο να μετατραπεί σε έναν ωραίο πουρέ. Επιπλέον περιέχει πολλές φυτικές ίνες, που βοηθούν στη χώνεψη και βήτα καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α ενισχύοντας την όραση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
  • Σπανάκι- Είναι πλούσιο σε σίδηρο τον οποίο τα μωρά χρειάζονται για ενέργεια και ανάπτυξη. Είναι καλύτερο να το δίνετε στα παιδιά μαγειρεμένο, ο πουρές σπανάκι με λίγο αλάτι μπορεί να αποκτήσει ωραία γεύση.
  • Κολοκύθα- Το παιδί σας μπορεί να απολαμβάνει λαχανικά σε κονσέρβα όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μπορείτε να μετατρέψετε την κολοκύθα σε πουρέ ώστε να της δώσετε λεία υφή. Είναι πολύ θρεπτική αφού περιέχει βιταμίνες Α και
  • Αβοκάντο- Τα αβοκάντο έχουν μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία βοηθούν τον εγκέφαλο του παιδιού και το νευρικό σύστημα να αναπτυχθεί και επιτείνουν την απορρόφηση των λιποδιάλυτων βιταμινών Α, D E και Κ. Επίσης το κάθε αβοκάντο περιέχει σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος και φυτικών ινών. Μπορείτε για αρχή να προσφέρετε στο παιδί ένα κουταλάκι αλεσμένο αβοκάντο.
  • Γλυκοπατάτες- Όπως οι κολοκύθες και τα καρότα έτσι και οι γλυκοπατάτες περιλαμβάνουν βιταμίνη Α που ενισχύει την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα, επιπλέον μαγγάνιο, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β6 και Προσφέρετε αλεσμένες γλυκοπατάτες χωρίς τη φλούδα στο 6 μηνών μωρό σας.
  • Μπιζέλια- Τα πολτοποιημένα μπιζέλια αποτελούν μια γαστρονομική απόλαυση για τα παιδιά , μετατρέποντάς τα σε μια εξαιρετική επιλογή. Επιπλέον, είναι από τα πιο υψηλά σε πρωτεΐνες λαχανικά. Για να τα προετοιμάσετε, βάλτε στον ατμό τα παγωμένα μπιζέλια και ανακατέψτε τα μέχρι να γίνουν πουρές. Μπορείτε να τα ανακατέψετε με λίγο γάλα για πιο λεπτή σύσταση.
Τα καλύτερα λαχανικά για μεγαλύτερα μωρά 
  • Μπρόκολο- Αυτό το υγιεινό λαχανικό εμπεριέχει μικροθρεπτικά συστατικά και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αφήστε το παιδί σας να απολαύσει αυτή την υπερτροφή μαγειρεύοντάς την είτε στον ατμό είτε ψήνοντάς το. Μπορείτε ακόμη να το προσθέσετε στις ψητές πατάτες με τυρί, τα μακαρόνια ή τις σούπες.
  • Κουνουπίδι- Η τραγανιστή υφή του πολτοποιημένου ή ψημένου κουνουπιδιού είναι η τέλεια πρόκληση για ένα παιδί που αρχίζει τώρα να μασουλάει.
  • Κολοκύθι- Το κολοκύθι έχει ήπια γεύση και θρεπτικά συστατικά όπως το μαγγάνιο, κάλιο και βιταμίνη Α. Προσφέρετε μαγειρεμένο και σπειροειδές κολοκύθι με σως ντομάτας ή σωταρισμένο κολοκύθι σε ελαιόλαδο.
  • Ντομάτες- Τα παιδιά λατρεύουν τις ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και νερό για ενυδάτωση.
  • Κρεμμύδια- Έχουν τόσο έντονη γεύση και ίσως το γεγονός ότι καίνε σας αποτρέπει από το να τα δώσετε στο μωρό σας. Ωστόσο αυτά τα αρωματικά λαχανικά μπορεί να αποτελούν έναν φανταστικό τρόπο να γίνει πιο νόστιμο το φαγητό των παιδιών χωρίς να χρησιμοποιήσετε αλάτι ή οτιδήποτε άλλο τεχνητό. Μπορείτε να σερβίρετε μαγειρεμένα κρεμμύδια ανακατεμένα με άλλα λαχανικά.
  • Παντζάρια- Είναι σίγουρα μία γεύση την οποία τα μικρά σας πρέπει να γνωρίσουν. Ωστόσο, περιέχουν μαγγάνιο, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες. Μπορείτε να τα κάνετε πιο δελεαστικά μαγειρεύοντάς τα με φρούτα όπως κεράσια και βατόμουρα μετατρέποντάς τα όλα μαζί σε πουρέ.
Τα καλύτερα λαχανικά για μωρά που βρίσκονται στο στάδιο του αποθηλασμού
 
  • Κολοκύθες- Όταν ξεκινάτε τον αποθηλασμό, επιλέξτε πιο μαλακές τροφές καθώς είναι ευκολότερο για το μωρό να τις μασήσει, μειώνοντας τις πιθανότητες πνιγμού. Αυτά τα λαχανικά έχουν μια γλυκιά γεύση και μαλακή υφή καθιστώντας τα μια άριστη επιλογή για τον αποθηλασμό. Μαγειρέψτε την κολοκύθα με σκόνη κανέλας για πιο έντονη γεύση.
  • Πιπεριές- Αυτά τα λαχανικά περιέχουν Βιταμίνη C που τονώνει το ανοσοποιητικό και λειτουργεί σαν αντιφλεγμονώδες αντιοξειδωτικό. Επιτρέψτε στο μικρό σας να φάει μερικά κομματάκια από πιπεριές μόνο του. Εάν η γεύση είναι πολύ έντονη και δείτε περίεργη αντίδραση, μπορείτε να το σερβίρετε με χούμους ή τυρί.
  • Αγγουράκια- Είναι τόσο δροσιστικό και συνάμα τραγανό. Μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά για τα ούλα του παιδιού. Για να μειώσετε τις πιθανότητες πνιγμού, ξεφλουδίστε το αγγούρι και τεμαχίστε το σε μικρά κομμάτια.
Μοιράσου το :
Από:Από την Kidot Team

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.