Για τα παιδιά

Εξοικειώνοντας τα παιδιά μας με τη μαγειρική!

Εξοικειώνοντας τα παιδιά μας με τη μαγειρική!
Η υγιής στάση απέναντι στο φαγητό ξεκινά καιρό πριν τα παιδιά φτάσουν στην ηλικία που θα ετοιμάζουν μόνα τα γεύματά τους. Η αυτοπεποίθηση και οι ικανότητες για να το κάνουν μπορεί να έρθουν πολύ αργότερα εφόσον επενδύσετε χρόνο στο να τους το διδάξετε όταν είναι ακόμη μικρά και εντυπωσιάζονται εύκολα. Συγκεκριμένα ήδη από την νηπιακή ηλικία είναι καλό να ενθαρρύνουμε το ενδιαφέρον των παιδιών για την μαγειρική.
Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε πως όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά. Το ενδιαφέρον και η προσοχή που θα δείξει το καθένα δεν είναι ίδια επομένως δεν χρειάζεται να επιμένετε περισσότερο όταν το παιδί δεν δείχνει πρόθυμο να ασχοληθεί για πολλή ώρα με την προετοιμασία του φαγητού.
Πώς μπορείτε, λοιπόν, να μάθετε στα μικρά παιδιά την ενασχόληση με τη μαγειρική:
Ξεκινήστε με μία παιδική κουζίνα 
Για τα μικρά (9-24 μηνών), ξεκινήστε με μία κουζίνα και δώστε τη δυνατότητα στο παιδί να κόψει, να ανακατέψει κ.τ.λ. Εάν βλέπετε ότι δείχνει ενδιαφέρον, είναι σίγουρα μία καλή αρχή.
Δουλέψτε με το κάθε παιδί χωριστά
Αντί να είστε στον πάγκο της κουζίνας με όλα τα παιδιά σας παράλληλα, δουλέψτε με το καθένα χωριστά έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο «διδακτικές» οι στιγμές μαζί τους.
Επιλέξτε μία συνταγή με άμεσα αποτελέσματα
Το ενδιαφέρον ενός παιδιού για την προετοιμασία του φαγητού εξαρτάται πάντα από το κατά πόσο θα μπορούσε να γευτεί άμεσα αυτό που δημιούργησε. Φρέσκοι χυμοί, σαλάτες, σάντουιτς είναι καλές επιλογές για «γρήγορο φαγητό». Υγιεινές επιλογές όπως … γίνονται μέσα σε μερικά λεπτά.
Προετοιμάστε τα υλικά από πριν
Εάν ψήνετε, ή έχετε μια μεγάλη λίστα από υλικά για μια πιο ιδιαίτερη συνταγή, ετοιμάστε τις ποσότητες από πριν και στη συνέχεια καλέστε το παιδί για να ξεκινήσετε την διαδικασία.
Αφήστε τα να δοκιμάσουν και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Δώστε στα παιδιά σας τα υλικά ώστε να τα επεξεργαστούν, να τα μυρίσουν ή ακόμη και να γευτούν κάποια από αυτά. Θα τα βοηθήσετε να εξοικειωθούν με έναν καινούργιο κόσμο γεύσεων.
Δουλέψτε καθαρά
Βεβαιωθείτε ότι ο πάγκος σας ή το τραπέζι είναι τακτοποιημένο και δεν υπάρχει εκτεθειμένο κάτι το οποίο θα τραυμάτιζε το παιδί σας ή θα διατάρασσε την δουλειά που ξεκινήσατε. Καλό είναι να έχετε και μικρές πετσέτες κοντά σας για απρόσμενες εξελίξεις. (Σίγουρα δεν είναι λίγες οι φορές που μίγμα κέικ έχει βρεθεί στα μαλλιά και στο πρόσωπο του παιδιού).
Φροντίστε για την ασφάλεια του μικρού σας
Τοποθετήστε το παιδί σε μία σταθερή καρέκλα και έχετε τον νου σας καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος πάνω του. Οι πτώσεις από τα καρεκλάκια δεν είναι σπάνιες. Άλλωστε δεν θέλετε τίποτα να χαλάσει αυτή την εμπειρία που μοιράζεστε.
Μην φοβάστε να συστήσετε στο παιδί σας τα μαχαίρια 
Πράγματι πρόκειται για μία παρότρυνση προς τα παιδιά που εννοούμε.
Παραμείνετε ψύχραιμοι και θα τα καταφέρετε!
Αν καταφέρετε να κρατήσετε το νήπιο στην κουζίνα, όσο μεγαλώνει η μαγειρική θα γίνει η δεύτερη φύση του.
Τα καταφέρατε!
Μοιράσου το :
Από:Από την Kidot Team

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.