Για τα παιδιά

8 δραστηριότητες που θα κάνουν πιο διασκεδαστικό το φαγητό για τα παιδιά

8 δραστηριότητες που θα κάνουν πιο διασκεδαστικό το φαγητό για τα παιδιά
Κατά τη διάρκεια του φαγητού ή της παρασκευής του γεύματος των παιδιών μας, επικεντρωνόμαστε κυρίως στη θρεπτική αξία των υλικών & των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε. Σαφώς, η υγιεινή και σωστή διατροφή είναι εξαιρετικά σημαντική για την ανάπτυξη των μικρών μας, όμως είναι καλό οι διατροφικές δραστηριότητες να επικεντρώνονται στην ευχαρίστηση τους. Η ευχαρίστηση αυτή συνδέεται με την ανακάλυψη νέων τροφίμων μέσω των αισθήσεων των παιδιών.
Η παιδική ηλικία είναι η ιδανική στιγμή για την ενίσχυση της αισθητηριακής αντίληψης, δεδομένου ότι είναι μια εποχή περιέργειας και ανακάλυψης όσον αφορά τα τρόφιμα. Για να κάνουμε, λοιπόν, το φαγητό μία διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα στιγμή για τα παιδιά, συγκεντρώσαμε 8 διασκεδαστικές δραστηριότητες που συνδυάζουν την όραση, την αφή, την όσφρηση, τη γεύση και την ακοή. Αυτές οι δραστηριότητες είναι για παιδιά μεταξύ 5 και 11 ετών, αλλά μπορούν να προσαρμοστούν και για τα μικρότερα παιδιά (3 έως 4 ετών) ή να γίνουν λίγο πιο περίπλοκες για τα παιδιά 11 ετών και άνω.
 
1. Μιλάμε όπως ένας σεφ
Διασκεδάζουμε περιγράφοντας τα τρόφιμα χρησιμοποιώντας μόνο τα μάτια. Μπορούμε να περιγράψουμε το χρώμα, το σχήμα και την υφή: Είναι κόκκινο σαν βατόμουρο ή πράσινο σαν πιπεριά Είναι στρογγυλό ή τριγωνικό; Είναι τραχύ, λείο ή μαλακό; Σου μοιάζει με ορεκτικό; Αυτή η δραστηριότητα θα βοηθήσει τα παιδιά να αναγνωρίζουν τις διατροφικές προτιμήσεις και να τις εκφράζουν αμεσότερα.
 
2. Παρατηρούμε την ποικιλία των φρούτων και λαχανικών
Είτε είστε στο μανάβικο είτε στο σπίτι, εντοπίζουμε λαχανικά σε περίεργα σχήματα και προσδιορίζουμε τις διαφορές. Για παράδειγμα, ένα καρότο με δύο "πόδια" μπορεί να γίνει ένα καρότο που μπορεί να τρέξει! Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν παραλλαγές μεταξύ τους, όπως και στους ανθρώπους.
 
3. Σχεδιάζουμε ένα φρούτο ή λαχανικό της εποχής
Ζητάμε από το παιδί να επιλέξει ένα εποχιακό φρούτο ή λαχανικό, του ζητάμε να το σχεδιάσει και εμείς γράφουμε το όνομά τους και την εποχή που είναι κατάλληλα προς κατανάλωση. Αυτή η δραστηριότητα θα βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν εποχιακά φρούτα και λαχανικά με έναν τρόπο δημιουργικό και διασκεδαστικό.
 
4. Αγγίζουμε ένα μυστηριώδες φαγητό
Κλείνουμε τα μάτια του παιδιού και του ζητάμε να αγγίξει κάποιο από τα τρόφιμα που γνωρίζει, ώστε να αισθανθεί τη θερμοκρασία και την υφή του. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ακτινίδιο, καρότο, φύλλο μαρουλιού ή οτιδήποτε μας αρέσει. Είναι ζεστό ή κρύο, σκληρό ή μαλακό; Χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια και χωρίς να κοιτάζουν, τους εξάπτουμε την περιέργεια ώστε να αναγνωρίσουν το μυστηριώδες υλικό.
 
5. Μυρίζουμε
Χρησιμοποιούμε μικρά, αδιαφανή δοχεία όπως τα βάζα μπαχαρικών. Σε καθένα κρύβουμε κάποιο οικείο στο παιδί τρόφιμο ή υλικό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσετε βανίλια, μέντα, μπαχαρικά, καφέ, τυρί ή οτιδήποτε άλλο έχουμε στο ντουλάπι. Καλύπτουμε το φαγητό με μια χαρτοπετσέτα, ώστε το παιδί να μην μπορεί να το δει και ζητάμε από το παιδί να μυρίσει κάθε δοχείο προσπαθώντας να μαντέψει το κρυφό φαγητό.
 
6. Γευόμαστε χρησιμοποιώντας τα διαφορετικά μέρη της γλώσσας
Η άποψη ότι η γλώσσα έχει αρκετούς γευστικούς κάλυκες αλλά ακριβείς ζώνες για την ανίχνευση του γλυκού, του αλμυρού, του όξινου και του πικρού αποτελεί έναν μύθο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάθε άτομο αντιλαμβάνεται τη γεύση διαφορετικά. Όταν ένα παιδί έχει φαγητό στο στόμα του, του ζητάμε να το τοποθετήσει σε διαφορετικά σημεία στη γλώσσα του. Τροποποιείται η γεύση;
 
7. Ανακαλύπτουμε νέα τρόφιμα
Την επόμενη φορά που θα πάμε στο σούπερ μάρκετ, ζητάμε από το παιδί να επιλέξει ένα φρούτο, λαχανικό ή άλλο τρόφιμο που δεν γνωρίζει. Στηεπιστροφή στο σπίτι, δημιουργούμε ένα φύλλο γευσιγνωσίας, όπου κρατάμε σημειώσεις. Καταγράφουμε μαζί με το παιδί το όνομα του φαγητού και στη συνέχεια το δοκιμάζουμε χρησιμοποιώντας την όραση, την αφή, τη μυρωδιά, τη γεύση και την ακοή. Ποια είναι η συνολική εντύπωση που μας αφήνει και γιατί;
 
8. Αφουγκραζόμαστε τους ήχους στην κουζίνα
Όταν ετοιμάζουμε ένα γεύμα, ζητάμε από το παιδί να προσπαθήσει και να μιμηθεί τους ήχους που ακούει. Για παράδειγμα, το παροτρύνουμε να δώσει προσοχή στους ήχους όταν ξεφλουδίζουμε καλαμπόκι, όταν ανοίγουμε ένα ανθρακούχο ποτό ή όταν μασάμε ένα κομμάτι τυρί. Πώς προσδιορίζουμε αυτούς τους ήχους και γιατί;; Τραγανή υφή, ιδιαίτερος ήχος κτλ.
 
Έτσι, λοιπό, το φαγητό θα γίνει μία διασκεδαστική συνήθεια για τα παιδιά, ενώ οι δραστηριότητες αυτές θα τα βοηθήσουν να αποκτήσουν γνώσεις εστιάζοντας στο παιχνίδι & ενθαρρύνοντας τα να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα. Μην ξεχνάτε ότι όσο περισσότερα δοκιμάζουν, τόσο περισσότερα θα τους αρέσουν!
 
Μοιράσου το :
Από:Από την Kidot Team

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.