Συλλογές Συνταγών

Τα κάναμε σαλάτα: Δροσερές & ευφάνταστες συνταγές

Τα κάναμε σαλάτα: Δροσερές & ευφάνταστες συνταγές
Πολλές φορές ακούω όταν βγάζω τα διαιτολόγια: «δεν μπορώ άλλη σαλάτα, έχω βαρεθεί να τρώω σαλάτες, δίαιτα = σαλάτα» και άλλες τέτοιες εκφράσεις…
Είναι όμως πάντα έτσι; Η απάντηση είναι ναι, αν τρώτε τα ίδια και τα ίδια που έχετε βαρεθεί, αν έχετε συσχετίσει τη σαλάτα με στέρηση και δίαιτα.
Υπάρχουν όμως από την άλλη πλευρά ένα κάρο ευφάνταστες και υγιεινές ιδέες για σαλάτες αρκεί να υπάρχει όρεξη για δημιουργία και μαγειρική.
H σαλάτα συνηθίζεται να αποτελεί συνοδευτικό πιάτο του κυρίως γεύματος, ωστόσο μπορεί με τις κατάλληλες προσθήκες να εξελιχθεί σε ένα υγιεινό, χορταστικό, πλήρες γεύμα.
Από την άλλη υπάρχουν και οι σαλάτες ενεργειακές βόμβες που μόνο light και υγιεινές δεν τις λες και είναι αυτές των εστιατορίων κατά βάση. Πώς θα τις αναγνωρίσετε?
  • Σαλάτες με αλλαντικά: οι οποίες περιέχουν μπέικον ή προσούτο και μπορούν να αυξήσουν το θερμιδικό περιεχόμενο της σαλάτας και να την καταστήσουν ένα πιο ανθυγιεινό γεύμα καθώς περιέχουν αρκετό αλάτι, επίσης είναι καλές πηγές τρανς και κορεσμένων λιπαρών οξέων
  • Συνοδεύονται από κάποια σος. Τις περισσότερες φορές μπορεί να περιέχουν μαγιονέζα και αρκετό λάδι. Το ελαιόλαδο είναι επίσης ένα προϊόν που περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό, όμως η υψηλή κατανάλωση του οδηγεί σε σημαντική αύξηση των θερμίδων που θα λάβεις.
ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΣΑΛΑΤΑ;
  • Όλα ξεκινούν από τη βάση που συνήθως είναι πολύχρωμα φρούτα/λαχανικά που όχι μόνο θα προσδώσουν χρώμα, ζωντάνια, ελκυστικότητα και διαφορετικές υφές στο μπόλ σου, αλλά βιταμίνες και αντιοξειδωτικά! Βασική πηγή των φυτικών ινών σου μέσα στην ημέρα είναι και αυτές που θα σε κρατήσουν χορτάτο μες στην ημέρα.
ΕΞΤΡΑ ΤΙΠ: αν έχεις και κυρίως πιάτο ξεκίνα με τη σαλάτα σου για να ρυθμίσεις ακόμη καλύτερα την όρεξη σου!
  • Πρόσθεσε προαιρετικά αν θες να την κάνεις ακόμη πιο χορταστική ένα αμυλούχο τρόφιμο όπως ρύζι, φαγόπυρο, κινόα, γλυκοπατάτα, καλαμπόκι και άλλα που θα δώσουν την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσεις τη μέρα σου.
  • Συνέχισε με μία πηγή φυτικής/ζωικής πρωτεΐνης όπως άπαχο κρέας, αυγό, όσπρια, τόφου τυρί κ.α.
  • Ολοκλήρωσε με μια πηγή καλών λιπαρών (μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα). Ένα ελαφρύ dressing με βάση το ελαιόλαδο, ταχίνι, αβοκάντο ή ξηροί καρποί θα απογειώσουν το μπολ σου!
ΘΕΩΡΕΊΤΑΙ ΘΡΕΠΤΙΚΌ ΓΕΥΜΑ;
Ένα γεύμα για να θεωρηθεί ολοκληρωμένο πρέπει να περιλαμβάνει και τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν παραπάνω, Δεδομένου ότι θα φτιάξεις το μπολ σου με αυτά τότε αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής καθώς συνδυάζουν την απαραίτητη ποιότητα αλλά και ποσότητα για να καλύψουν τις ανάγκες σου.
ΣΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ….ΓΙΝΕΤΑΙ;
Καταναλώνοντας το θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο στην απώλεια όσο και στην διατήρηση του σωματικού βάρους. Δεδομένου ότι η προσθήκη δημητριακών ολικής, λαχανικών, φρούτων θα αυξήσει την ημερήσια πρόσληψη των φυτικών ινών, ενισχύοντας τόσο το αίσθημα του κορεσμού, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, οι σαλάτες είναι σύμμαχός σου στη σωστή απώλεια βάρους! Σε συνδυασμό επίσης με την καλή πηγή πρωτεΐνης ενισχύεται και το αίσθημα κορεσμού περεταίρω, που σημαίνει ότι δεν πεινάμε τόσο πολύ παρότι η διατροφή μας έχει θερμιδικό έλλειμμα. Επίσης το μπόλ που θα διαλέξετε έχει και περιορισμένες διαστάσεις οπότε δεν μπορούμε να ξεφύγουμε και στην ποσότητα! Άλλος ένας λόγος να το εντάξεις στη διατροφή σου!

 

 

Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.