Διατροφικά νέα

Γίνεται να χάσω το λίπος από την κοιλιά; Και πώς θα φύγει το πρήξιμο που νιώθω;

Γίνεται να χάσω το λίπος από την κοιλιά; Και πώς θα φύγει το πρήξιμο που νιώθω;
Πώς θα χάσω το λίπος στην κοιλιά; 
Υπάρχει τρόπος για τοπική απώλεια λίπους; 
Συνέχεια αισθάνομαι φουσκωμένος… αυτό που αισθάνομαι είναι λίπος ή απλά ένα πρήξιμο; 
Υπάρχει ειδική διατροφή για απώλεια λίπους από την περιοχή της κοιλιάς; Το έχω ακούσει στην τηλεόραση ότι γίνεται! 
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ερωτήματα που έχεις σίγουρα ακούσει ή αναρωτηθεί κι εσύ ο ίδιος αν όντως ισχύουν και τι μπορείς να κάνεις για να ξεφορτωθείς επιτέλους αυτό το ενοχλητικό λίπος στην κοιλιά που δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα από τα ρούχα σου!
Καταρχάς ας τονίσουμε κάτι πριν αρχίσω την ανάλυση. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ μαγικός τρόπος να χάσεις λίπος από την κοιλιά ούτε υπάρχει ειδική διατροφή που να στοχεύει στην απώλεια λίπους μόνο από το συγκεκριμένο σημείο! Θα χάσεις λίπος από παντού και πιο εύκολα αρχικά από το σημείο εκείνο στο οποίο οι λιποαποθήκες σου έχουν τα περισσότερα λιποκύτταρα! Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά είναι σχετίζεται τόσο με το φύλο μας, όσο και με άλλους κληρονομικούς και ορμονικούς παράγοντες.
Επόμενο στάδιο συζήτησης που είναι αναγκαίο να διευκρινίσουμε: «Τι είναι τελικά αυτό το λίπος στην κοιλιά;
Ως κοιλιακό λίπος ορίζεται το λίπος που εναποτίθεται στην περιοχή της κοιλιάς. Το κοιλιακό λίπος χωρίζεται σε 3 υποκατηγορίες.
Υποδόριο λίπος: Το λίπος δηλαδή το οποίο, όπως φανερώνει το όνομά του, βρίσκεται κάτω από το δέρμα και μπορούμε να το πιάσουμε με το χέρι μας.
Σπλαχνικό λίπος: Το λίπος δηλαδή που βρίσκεται ανάμεσα στα ζωτικά όργανα.
Λίπος σε συγκεκριμένα όργανα: Το οποίο αποθηκεύεται σε κύτταρα οργάνων όπως το συκώτι και το πάγκρεας παρεμποδίζοντας τη λειτουργία των οργάνων.
Το αυξημένο σπλαχνικό λίπος είναι πολύ επικίνδυνο λίπος για την υγεία μιας και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορα νοσήματα όπως: καρδιαγγειακές παθήσεις Υπέρταση Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ Καρκίνος στήθους και παχέος εντέρου Νόσος Alzheimer Συνολική θνησιμότητα.
Είναι κατανοητό άρα ότι πρέπει να το κρατάμε σε χαμηλά επίπεδα.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Μαθαίνω να ξεχωρίζω αν αυτό που έχω είναι όντως λίπος ή φούσκωμα προσωρινό!
Πού οφείλεται το φούσκωμα;
Αρκετές φορές, παρατηρείται το γνωστό «φούσκωμα» στην περιοχή της κοιλιάς, χωρίς να υπάρχει λίπος. Το γεγονός αυτό οφείλεται συνήθως σε δυσπεψία ή σε άλλες παθήσεις του εντέρου. Σε αυτές τις καταστάσεις απαιτείται ειδική διατροφική διαχείριση, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Σημασία έχει επίσης ότι εκτός από νοσήματα του γαστρεντερικού, βασική αιτία του πρηξίματος μπορεί να είναι το άγχος, αλλά τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την κακή διατροφή. Π.χ. αυξημένη κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης ή αλκοόλ
Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι το φούσκωμα σε αντίθεση με το λίπος είναι εντελώς προσωρινό! Λίγο τη διατροφή μας να προσέξουμε, να αρχίσουμε να πίνουμε αρκετά υγρά και να περπατάμε και….τσοουππ! Έφυγε το φούσκωμα!!
Πώς μπορεί όμως να χαθεί το κοιλιακό λίπος;
Ντάξει πες, το φούσκωμα το λύσαμε αρκετά γρήγορα… με το λίπος τι κάνουμε; Τα καλά νέα είναι ότι το σπλαχνικό λίπος ανταποκρίνεται άμεσα σε αλλαγές της διατροφής μας και αλλαγές του τρόπου ζωής όπως π.χ. με δραστηριότητα. Απλά πρέπει να του δώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω. Το υποδόριο λίπος της κοιλιακής περιοχής όμως μπορεί να είναι πολύ πιο επίμονο – αν και σημαντικά λιγότερο επικίνδυνο από άποψη υγείας σε σχέση με το σπλαχνικό.
  1.  Τρώτε πολλές διαλυτές φυτικές ίνες
Οι διαλυτές ίνες μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος αυξάνοντας Τον κορεσμό και μειώνοντας την απορρόφηση θερμίδων. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε πολλά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας για απώλεια λίπους, όπως φρούτα λαχανικά προϊόντα ολικής και όσπρια. Βάλτε στόχο την πρόσληψη 25-30γρ φυτικών ινών ημερησίως.
  1.  Πιείτε Πράσινο τσάι
Καλό είναι να καταναλώνετε καθημερινά 1-2 φλιτζάνια πράσινο τσάι το οποίο θα ενισχύσει τις καύσεις και θα προωθήσει την καύση του κοιλιακού λίπους Οι πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι, οι κατεχίνες, βοηθούν την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και μειώνουν τα αποθέματα λίπους στην κοιλιά.
 
  1.  Φάτε Πολυακόρεστα – ω-3 και μονοακόρεστα λιπαρά- αποφύγετε τα κορεσμένα
Όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο, οι σπόροι αντί για κορεσμένα και trans λιπαρά (επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκά τηγανητά φαγητά σφολιατοειδή συσκευασμένα αλμυρά και γλυκά σνακ ). Αποφύγετε τρόφιμα που αναγράφουν «μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά» στα συστατικά τους.
Αναζητήστε στις ετικέτες την ένδειξη «χωρίς υδρογονωμένα – trans λιπαρά».
  1.  Μειώστε τη ζάχαρη/σάκχαρα
Βασικό βήμα για να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά είναι να μειώσετε την ζάχαρη που περιέχει η διατροφή σας ελέγχοντας και τις ετικέτες τροφίμων όπου αναγράφονται τα απλά σάκχαρα π.χ. Ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, μαλτόζη, δεξτρόζη, ιμβερτοποιημένη ζάχαρη, σιρόπια, μελάσα, καραμέλα
  1.  Περιορίστε το αλκοόλ
Μην καταναλώνετε περισσότερες από 3 μερίδες ποτού την εβδομάδα π.χ. εάν ποτήρι κρασί ή ένα κουτάκι μπύρα αν είστε σε πρόγραμμα απώλειας λίπους. Η κατανάλωση αλκοόλης μειώνει την οξείδωση (καύση) λίπους και οδηγεί την εναπόθεση του λίπους αυτού στην περιοχή του κορμού – κοιλιάς. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι κατανάλωναν αλκοόλ καθημερινά αλλά λιγότερο από ένα ποτό την ημέρα έτειναν να έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά. Ενώ εκείνοι που έπιναν λιγότερο συχνά, αλλά κατανάλωναν τέσσερα ή περισσότερα ποτά μαζεμένα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υπερβολική εναπόθεση λίπους στην κοιλιά. Άρα προσέχω και το πότε/πόσο πίνω για να έχω!
  1. Καταναλώστε επαρκή πρωτεΐνη για να αισθάνεστε χορτάτος
Εντάξτε στο ημερήσιο διαιτολόγιό σας τρόφιμα όπως: γαλακτοκομικά, (με έμφαση σε αυτά εμπλουτισμένα με προβιοτικά), αυγά, κοτόπουλο άπαχα μέρη κρέατος, ψάρια-θαλασσινά, όσπρια, σόγια και τα προϊόντα της
  1.  Κοιμηθείτε καλά
Ο επαρκής ύπνος σχετίζεται με χαμηλότερο κοιλιακό λίπος  καθώς όταν κοιμόμαστε εκκρίνεται μια ορμόνη που ονομάζεται λεπτίνη. Έρευνα έδειξε ότι η αύξηση του ύπνου από 6 σε 7-8 ώρες μείωσε το σπλαχνικό λίπος κατά περίπου 26%!
  1.  Αποβάλετε το άγχος
Σε κατάσταση στρες, παράγεται μια ορμόνη η κορτιζόλη, που ευθύνεται για την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά. Διατροφικά μπορείς να δοκιμάσεις να τρως: γαλακτοκομικά, λίγη μαύρη σοκολάτα, κοτόπουλο, βρώμη, φρούτα, πράσινα λαχανικά και αβοκάντο. Οι τροφές αυτές επιδρούν στη λειτουργία του εγκεφάλου και αυξάνουν την έκκριση ενδορφινών (σεροτονίνης) με αποτέλεσμα την καλύτερη διάθεση!
Προς μείωση άγχους μπορούν να βοηθήσουν ο διαλογισμός, η yoga και διάφορες τεχνικής αναπνοής.
  1.  Βγες έξω περπάτα κάνε άσκηση! Κουνήσου γενικότερα και άσε τον καναπέ!
Η μέτριας έντασης, αερόβια άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του σπλαχνικού λίπους, πολύ πιο αποτελεσματικά από τις ασκήσεις με αντιστάσεις. Άλλη μια οπτική άσκησης είναι πως οι ασκήσεις υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης (ΗΙΙΤ) μείωσαν το κοιλιακό λίπος σε συμμετέχοντες σε έρευνα κατά 10%, ενώ εκείνοι που έκαναν σταθερής έντασης άσκηση στην πραγμα­τικότητα αύξησαν το σωματικό τους λίπους.
Η μείωση του σπλαχνικού λίπους φαίνεται να είναι εφικτή σε ένα διάστημα 2-3 μηνών, εφόσον η άσκηση εκτελείται τακτικά. Ξεκινήστε λοιπόν σήμερα κιόλας κάποια αερόβια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί!
  1.  Παρακολουθήστε την πρόσληψη τροφής και άσκησης
Ως γενική συμβουλή για απώλεια βάρους, είναι πάντα καλή ιδέα να παρακολουθείτε τι τρώτε. Η διατήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων ή η λήψη φωτογραφιών τροφίμων είναι δύο από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να το κάνετε αυτό.
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΝΑΙ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΧΆΣΕΙΣ ΛΊΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ!
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την απώλεια λίπους στην κοιλιά! Η απώλεια βάρους απαιτεί πάντα κάποια προσπάθεια, δέσμευση υπομονή και επιμονή! Η επιτυχής υιοθέτηση μερικών ή όλων των στρατηγικών και των στόχων του τρόπου ζωής που συζητούνται σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει σίγουρα να χάσετε τα περιττά κιλά γύρω από τη μέση σας.
Αν παρόλα αυτά η απώλεια λίπους από την κοιλιά σας δυσκολεύει ακόμη…. Εμπιστευτείτε το διαιτολόγο σας ο οποίος με ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής θα σας βοηθήσει να επιτύχετε το στόχο σας!
Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.