Ιστορία Φαγητού

Η ιστορία του cheesecake

Η ιστορία του cheesecake
Οι περισσότεροι από εμάς νομίζουν ότι το αγαπημένο αυτό γλυκό έρχεται από την Νέα Υόρκη.. Και όντως, το πιο γνωστό cheesecake ακόμα φτιάχνεται στις ΗΠΑ, και μάλιστα είναι έτσι αψηλό, δροσερό , λίγο ξινό από το τυρί ή το γιαούρτι και γλυκό από τα φρούτα που συνήθως υπάρχουν από πάνω.

Βέβαια στην Ελλάδα η πιο συνηθισμένη μορφή του είναι αυτή που στην ουσία η κρέμα δεν ψήνεται και απλά δένει με ζελατίνη. Και από ότι φαντάζομαι θα συνεχίσει να είναι και η πιο κοινή ιδίως τώρα με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος γιατί ποιος θα θέλει να ανάψει φούρνο για να ψήσει γλυκό.. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα και θα το δούμε άλλη φορά με συνταγές ιδίως για γλυκά χωρίς ψήσιμο.

Ας ξαναγυρίσουμε στο Cheesecake όμως και ας δούμε λίγο την ιστορία του γιατί εκεί μας περιμένουν κάποιες εκπλήξεις.
Η μεγαλύτερη είναι ότι η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή για το γλυκό αυτό είναι από τον 5o αιώνα π.χ. 
Και ποιος πολιτισμός ακμάζει κατά την περίοδο αυτή; ε; ποιος; Ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός βέβαια..

Έτσι λοιπόν το πρώτο cheesecake αναφέρεται στην Σάμο τον 5ο αιώνα π.χ. με το όνομα πλακούντας.
Σε αυτό, φρέσκο τυρί χτυπιέται στο γουδί μαζί με μέλι, αλεύρι, ξηρούς καρπούς και αρωματικά, γίνεται μια μάζα η οποία ψήνεται πάνω σε πήλινες σχάρες που τις έχουν πάνω από τα κάρβουνα.
Είναι ένα πολύ θρεπτικό γλυκό γεμάτο πρωτεΐνες, χαμηλό σε λιπαρά και υψηλό σε ενέργεια.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που το 776 Π.Χ. στους πρώτους καταγεγραμμένους Ολυμπιακούς αγώνες ήταν ένα γλυκό που έτρωγαν οι αθλητές για να πάρουν δύναμη και επίσης δεν είναι περίεργο που αποτελούσε το γλυκό των γάμων στην αρχαία Ελλάδα.

Να σημειώσουμε βέβαια επίσης τη “σχέση” του cheesecake με τα μελιτίνια της Σαντορίνης, τα λυχναράκια της Κρήτης κτλ που όλα αυτά είναι η εξέλιξη του πλακούντα.
Μετά τους Έλληνες τους πλακούντες τους πήραν οι Ρωμαίοι οι οποίοι προσέθεσαν αυγά και με τη σειρά τους το μετέφεραν στην Γερμανία και την Βρετανία που σιγά σιγά το γλυκό ξεκίνησε να είναι πιο ραφινάτο, με φρέσκο τυρί με κρέμα και όχι με απλό τυρόπηγμα.

Το 1390 σε βιβλία μαγειρικής υπήρχαν πάνω από μια συνταγές για cheesecake με ζύμη ή με χωρίς ζύμη και με διάφορά αρωματικά και μπαχαρικά.

Και βέβαια με τους μετανάστες το γλυκό πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ιδίως στο Ανατολικό κομμάτι τους όπου πήρε την τελική μορφή του. 
Το 1730 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ άνοιξε το Cheesehouse Tavern ένα εστιατόριο όπου το γλυκό ήταν στα φόρτε του. Και από το 1930 όταν πρωτοδημιουργήθηκε το λεγόμενο cream cheese αντικατέστησε το τυρόπηγμα στο γλυκό κάνοντάς το πολύ πιο βελούδινο και κρεμώδες. 
Το cream cheese πρωτοφτιάχτηκε στο Chester της πολιτείας της Νέας Υόρκης το 1870 όταν προστέθηκε αρκετή κρέμα σε ένα σχετικά αδιάφορο μέχρι τότε φρέσκο τυρί…
Το 1930 στη Νέα Υόρκη το Cheesecake με τυρί κρέμα έγινε η νέα τρέλα και κάθε ζαχαροπλαστείο και εστιατόριο της πόλης είχε από ένα ή παραπάνω από ένα Cheesecake στο μενού τους.

Στην Αμερική υπάρχουν 2 μέρες το χρόνο που γιορτάζεται το γλυκό αυτό.
  •  Στις 30 Ιουλίου η ημέρα του Cheesecake 
  • Στις 23 Απριλίου η μέρα για το Cheesecake με κεράσι

Επίσης αξίζει να πούμε αν και οι περισσότερες και περισσότεροι από εσάς δεν θα το ξέρετε αλλά στο σειρά “τα Χρυσά Κορίτσια” στις 7 σεζόν που κράτησε η εκπομπή το Cheesecake αναφέρθηκε πάνω από 100 φορές…
 


Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.