Συλλογές Συνταγών

Το cheat meal μιας διαιτολόγου.

Το cheat meal μιας διαιτολόγου.
Την ειλικρινή απάντηση θέλετε; Την ειλικρινέστατη απάντηση θα πάρετε…. Εδώ θα λέμε μόνο αλήθειες!
Κι ας είμαι Διαιτολόγος!
Η αλήθεια είναι ότι τρώω ό,τι μου έρθει στο κεφάλι, ό,τι έχω επιθυμήσει ή έχω καιρό να φάω. Χωρίς τύψεις- ενοχές- κακές σκέψεις του τύπου: «ωχ τώρα τι έφαγα – έκανα βλακεία – πάει πάχυνα… κατέστρεψα η δίαιτα και άλλες τέτοιες δακρύβρεχτες σκέψεις που περνάν από το μυαλό των περισσότερων όταν έχουν καταναλώσει μια γενναία ποσότητα π.χ. BURGER + ΠΑΤΑΤΕΣ!!! 
Τα δικά μου συναισθήματα;
  1.  Το τρώω 
  2.  Το ευχαριστιέμαι 
  3.  Προχωράω παρακάτω
Ι want it? I got it! που λέει και το τραγούδι!
Ωωω ελάτε τώρα, ακόμη πιστεύετε ότι αν κάνετε ένα ελεύθερο γεύμα την εβδομάδα θα παχύνετε;;; αυτό είναι μαθηματικά και πρακτικά αδύνατο (εκτός κι αν φάτε 3 οικογενειακές πίτσες στην καθισιά σας, εκεί πάω πάσο!) 
Ποια πρέπει να είναι άραγε η σχέση μας απέναντι στο #cheatmeal ή ακόμη καλύτερα να το πούμε #treatmeal ?
Πλήρως απενοχοποιημένη θα έλεγα μιας και σημασία δεν έχει -όπως λέω κι εγώ- τι τρώμε μόνο σε ένα γεύμα αλλά τι τρώμε σε όλη την εβδομάδα –μήνα- χρόνο.
Ούτε αν φας μια σαλάτα θα αδυνατίσεις αλλά και ούτε αν φας μια πίτσα θα παχύνεις.
Μόλις το βάλεις αυτό καλά μέσα στο μυαλό σου τότε θα αποκτήσεις και μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό. Και θα μάθεις να απολαμβάνεις το καθετί που τρως και την κάθε μπουκιά. Mindful & Ιntuitive Nutrition που λένε και στο χωριό μου.
Πάμε να δούμε λοιπόν και τα δικά μου αγαπημένα γεύματα…
Καταρχάς όντως προσπαθώ κατά βάση να μην το παρακάνω υπερβολικά με τα «απέξω» φαγητά και γλυκά και όταν το κάνω (γιατί άνθρωποι είμαστε) φροντίζω να μαζευτώ μετά. Τι εννοώ; Απλά συνεχίζω κανονικά τη διατροφή μου, τρώω ισορροπημένα και αποφεύγω για λίγο τα πολλά πολλά. 
Ούτε δίαιτες αποτοξίνωσης, ούτε στερητικά πράματα. Ούτε ασιτία μέχρι τελικής πτώσεως για να ‘τιμωρήσεις τον ατίθασο εαυτό σου’. Όταν με ρωτάτε τι να φάτε αύριο γιατί φάγατε χάλια χθες το βράδυ η απάντηση μου είναι: ‘συνεχίστε το πρόγραμμά σας κανονικά από εκεί που το αφήσατε.’ Είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας!
Επίσης κάτι άλλο που απασχολεί τους περισσότερους είναι αν βάζω cheat meal στις δίαιτες για απώλεια βάρους και αν τα εγκρίνω γενικά. Η απάντηση είναι και «ναι» & «όχι». Όχι σε περίπτωση που αντενδείκνυται για λόγους υγείας στην προκειμένη φάση ή αν δεν έχετε καταφέρει ακόμη να το πάρετε με το σπαθί σας. Θέλω με άλλα λόγια να βλέπω πρώτα την προσπάθεια του καθενός και το πώς εξελίσσεται διατροφικά και συμφιλιώνεται με τα συναισθήματα απέναντι στο φαγητό και το σώμα του. Τότε φυσικά ήρθε η ώρα να μπει και το treat meal!
Ένα πράμα που θεωρώ ότι έχω κατακτήσει μέσω της ενασχόλησής μου με τη διαιτολογία είναι ακριβώς αυτό. Ότι τρώω τα πάντα όποτε θέλω χωρίς να επηρεάζω το βάρος μου και τα συναισθήματά μου αρνητικά! Ευχαριστιέμαι με άλλα λόγια, έχω βρει το μέτρο και πατήματα μου. Και αυτό θέλω να περάσω και εσάς. Για αυτό και ύπαρξη αυτού του blog. Είναι ένα blog συμφιλίωσης με το fast food και πως μπορεί να ενταχθεί ομαλά στη διατροφή του καθενός ακόμη και με τις ευλογίες του Διαιτολόγου! Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που εγώ η ίδια στην προσωπική μου σελίδα στο Instagram @nutricionista_danai ανεβάζω τα πάντα από αυτά που τρώω χωρίς καμία ντροπή και «φαγητοκρισία». Διότι θέλω να πετάξω την αίσθηση από πάνω σας του «στερούμαι άρα πεινάω άρα χάνω βάρος»
Πολλές φορές για παράδειγμα βγαίνω για φαγητό με τους φίλους μου και ακούω σχόλια του τύπου: «μα καλά διαιτολόγος πράμα και τρως πατάτες τηγανιτές;» «καλά εσύ όλο έξω βγαίνεις και τρως τα βλέπω αυτά που ανεβάζεις» «μα συγγνώμη αυτά τα βάζεις και στους άλλους να τρώνε..;»
Η απάντηση μου σε όλα αυτά ειδικά όταν είναι κακοπροαίρετα:
«Να κοιτάτε το δικό σας πιάτο! Κι αν νιώθετε ότι τα έχετε κι εσείς καλά με τον εαυτό σας, το φαγητό σας και το σώμα σας τότε τα σχόλια για το τι τρώνε οι άλλοι περισσεύουν. Τώρα παρακαλώ αφήστε με να απολαύσω το burger μου!»
Και προτείνω να απαντάτε κι εσείς το ίδιο σε αντίστοιχα σχολιάκια!
Η διατροφή του καθενός είναι θέμα αυστηρά προσωπικό και δεν πέφτει λόγους σε τρίτους!
Με τα πολλά πολλά πάμε να δούμε εγώ σε ποια αγαπημένα φαγητά αφήνομαι να τα απολαύσω με κλειστά τα μάτια και τρεχούμενα σάλια… χωρίς να μετράω θερμίδες και χωρίς να «τρώω τα συναισθήματα μου»  
Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.