Διατροφικά νέα

Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη διατροφή και το ανοσοποιητικό (Μέρος Α)

Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη διατροφή και το ανοσοποιητικό (Μέρος Α)
Ανέκαθεν ο άνθρωπος αναζητούσε την υγεία μέσω της διατροφής του με το γνωστό ρητό του Ιπποκράτη: « φάρμακο ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει το  φάρμακό σας». Στην εποχή μας δυστυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στον πλανήτη για τους οποίους η ύπαρξη της τροφής δεν είναι δεδομένη. Ταυτόχρονα η έρευνα για τα στοιχεία της διατροφής που συμβάλλουν στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού εξελίσσεται ραγδαία. Ειδικότερα τώρα με την πανδημία της covid-19 έγινε πολύ γρήγορα γνωστή η βοήθεια που προσφέρει στην  συγκεκριμένη ίωση η βιταμίνη  D2, αν και ήταν από παλαιότερα γνωστή η σχέση της με το ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα όσο η έρευνα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα προχωράει (πολλά νέα  πράγματα έγιναν γνωστά με την εμφάνιση του H.I.V.), τόσο θα εμφανίζονται στη βιβλιογραφία νέες συσχετίσεις του ανοσοποιητικού συστήματος με στοιχεία της διατροφής μας.
Τώρα λοιπόν το φθινόπωρο ας δούμε ποια τρόφιμα έχουν τη δυνατότητα να μας προστατέψουν από τις ιώσεις έχοντας πάντα στο νου το ήδη υπάρχον διατροφικό μας status.
Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, όπως είναι το ασπράδι αυγών, το ψάρι, μη λιπαρά γαλακτοκομικά, τα όσπρια και η κινόα μειώνουν τη μεταγευματική λιπογένεση και φλεγμονή. Η γλουταμίνη επίσης αποτελεί ένα αμινοξύ γνωστό για το ρόλο του στον πολλαπλασιασμό κάποιων  βασικών κυττάρων του ανοσοποιητικού.
Τα λιπαρά οξέα αποτελούν κι αυτά βασικά στοιχεία της καθημερινής διατροφής, οπότε είναι σημαντικό να προσέχουμε ποια να χρησιμοποιούμε. Για παράδειγμα, τα trans λιπαρά οξέα που προέρχονται από επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα έχουν συσχετισθεί με αύξηση στον οργανισμό πρωτεϊνών που σχετίζονται με την κατάσταση της φλεγμονής. Τα κυριότερα λιπαρά οξέα που δεν παράγονται στον οργανισμό μας και παίρνουμε από τις τροφές και είναι τα ω6 και ω3 τα οποία είναι καλό να περιέχονται στον οργανισμό μας σε αναλογία 1:1 – 4:1 (στη δυτικού τύπου διατροφή είναι συνήθως 10:1 ή 15:1). Αν αυτή η αναλογία διαταραχθεί έχει επιπτώσεις στην ομοιόσταση του ανοσοποιητικού και προάγει αλλεργικές και αυτοάνοσες καταστάσεις. Τροφές με υψηλό περιεχόμενο σε ω3 είναι οι σπόροι τσία, το αβοκάντο, ο σολομός και η βρώμη. 
Οι υδατάνθρακες αποτελούν ένα επίσης βασικό συστατικό της διατροφής μας. Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση ενός γεύματος με μεγάλη ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων (άσπρο αλεύρι, επεξεργασμένη ζάχαρη) προκαλεί υπεργλυκαιμία (υψηλός γλυκαιμικός δείκτης και έκκριση ινσουλίνης) με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση των μιτοχονδρίων και αύξηση της παραγωγής των ελεύθερων ριζών (αύξηση πρωτεϊνών φλεγμονής). Έτσι λοιπόν η κατανάλωση κολοκύθας, σύκων, ψωμί ολικής αλέσεως, παξιμάδια κριθαριού ή σίκαλης, βρώμης και οσπρίων δε δημιουργεί στον οργανισμό υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ταυτόχρονα με τους υδατάνθρακες, η κατανάλωση αρκετής ποσότητας φυτικών ινών βοηθά στη μείωση των φλεγμονωδών καταστάσεων στον οργανισμό και στη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου. Έχει επίσης αποδειχθεί επιστημονικά η σχέση της εντερικής χλωρίδας με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Για αυτό η κατανάλωση λάχανου, οσπρίων, πορτοκαλιού, ροδιού, κάστανων είναι ωφέλιμη στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Εκτός όμως από τις βασικές αυτές διατροφικές κατηγορίες σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα παίζουν και οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή, στοιχεία που θα εξετάσουμε πολύ σύντομα. Για την ώρα απολαύστε τα παρακάτω υγιεινά τσουλομαγειρέματα.






 

Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.