Διατροφικά νέα

Ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα μέσα από την παράδοση!

Ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα μέσα από την παράδοση!
Ταξιδεύουμε με γεύσεις από όλη την Ελλάδα και ανακαλύπτουμε πληροφορίες που δε γνωρίζαμε για αγαπημένες μας παραδοσιακές συνταγές.




Ένα υγιεινό παραδοσιακό γλύκισμα από την Ρόδο που το έφτιαχναν για κέρασμα σε γάμους και βαφτίσια. Σαν το παστέλι, απλά πιο μαλακό, με υπέροχη γεύση και υψηλή διατροφική αξία. Η ονομασία Μελεκούνι έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα. Αποτελείται από δύο συνθετικά μελε και κούνι από το μέλι και το κουνί (κούνα-ες) όπως λέμε τους σπόρους στη Ρόδο. Προέρχεται από το κόκκων (του κόκκωνος) που στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα σημαίνει σπόρος. Το μέλι και το σησάμι είχαν πολύ σημαντική θέση στη διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων.




Η παραδοσιακή πίτα σε κάθε χωριό της Κρήτης. Στην Κρήτη έχουν άφθονο άγριο μάραθο, λόγω του κλίματος στην περιοχή, και φτιάχνουν την πιο μυρωδάτη μαραθόπιτα! Την έφτιαχναν συνήθως σαν ορεκτικό ή σαν κέρασμα και πολλές φορές τη συναντάμε και με άλλα χόρτα.



 
Μια νησιώτικη ομελέτα που θα βρείτε γενικά σε κάθε νησί σε διαφορετική παραλλαγή. Εμείς φτιάξαμε ένα συνδυασμό φρουτάλιας Τήνου και Άνδρου, όπου χρησιμοποιούν παραδοσιακά τους προϊόντα, όπως το λουκάνικο και το βολάκι.



 
Η ιστορία λέει το εξής: έφτιαχναν πιτούλες και το ζυμαράκι που τους έμενε, για να μην το πετάξουν,  το άνοιγαν σαν πιτσούλα και έβαζαν από πάνω ντομάτα και κρεμμύδι. Οι ρίζες της Λαδένιας είναι Ιταλικές.



 
Ξέρατε ότι σοφρίτο στα Ιταλικά σημαίνει σβήνω; Παίρνουμε το κρέας μας, το σοτάρουμε και το σβήνουμε με ξύδι. Έτσι και οι Κερκυραίοι, που οι κουζίνα τους είναι επηρεασμένη από την Ιταλική κουζίνα, μαγειρεύουν το μοσχαράκι και το σβήνουν με ξύδι. Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της συνταγής είναι το σκόρδο και το ξύδι.




Ο μύθος λέει ότι το έφτιαχνε μία γιαγιά σε ένα καφενείο στην Σέριφο και το χρησιμοποιούσε για κέρασμα και μετά εξελίχθηκε σε παραδοσιακό γλυκό του νησιού! Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, αξίζει να φτιάξετε αυτή την πανεύκολη και πεντανόστιμη συνταγή!



 
Η φυτούρα, ή φριτούρα, είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που υπάρχει σε όλα τα πανηγύρια της Ζακύνθου. Τραγανή κρούστα με ζάχαρη και κανέλα απ’ έξω και αφράτη σιμιγδαλένια κρέμα από μέσα, ένα απλά ακαταμάχητο γλύκισμα!



 
Η Εύβοια φημίζεται για τους λουκουμάδες της, όπου φτιάχνονται παραδοσιακά με ρύζι. Στην περιοχή της Κύμης οι λουκουμάδες ρυζιού φτιάχνονται των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στις 8 Νοεμβρίου και στα Εισόδια της Παναγίας στις 21 Νοεμβρίου και προσφέρονται στους επισκέπτες. Δε θα μπορούσαμε να μη μοιραστούμε μαζί σας αυτή τη λαχταριστή συνταγή για να την απολαύσετε με τους αγαπημένους σας!




Παραδοσιακό Κρητικό γλυκό με παραδοσιακά τυριά του τόπου. Ξεκίνησαν ως ορεκτικό σε Κρητικούς γάμους και έχουν γίνει πλέον διάσημα ως ένα από τα πιο νόστιμα και μερακλίδικα καλοκαιρινά ορεκτικά!



 
Μοιάζει πολύ με τη μαραθόπιτα, έχουν το ίδιο ζυμάρι αλλά χωρίς τα χόρτα και μάλιστα στα Σφακιά την τρώνε σαν γλυκό και την προσφέρουν στους γάμους.
Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.