Διατροφικά νέα

Αυγά: μυστικά, τρόποι μαγειρέματος και οφέλη

Αυγά: μυστικά, τρόποι μαγειρέματος και οφέλη
Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς, όπως και εγώ, λατρεύετε τα αυγά.  Στη χώρα μας αποτελούν ένα κλασσικό μαμαδίστικο φαγητό, είτε σε μορφή ομελέτας είτε τηγανητά. Ποιος δεν έτρωγε μικρός μελάτα βραστά αυγά και δε βουτούσε το ψωμί του στον κρόκο; Ή ποιος δεν έχει τσουγκρίσει το κόκκινο αυγό του κατά τη διάρκεια του πασχαλινού τραπεζιού; 
Παρακάτω θα μοιραστώ μαζί σας κάποια μυστικά για τα αυγά, τους πιο κοινούς τρόπους μαγειρέματος και τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία.
Μυστικά:
- Ένα κόλπο για να καταλάβουμε αν τα αυγά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι σε καλή κατάσταση είναι το πως στέκονται μέσα στο νερό, δηλαδή αν γεμίσουμε μία κατσαρόλα με νερό, τα αυγά που θα κάτσουν στον πάτο είναι φρέσκα ενώ εκείνα που θα παραμείνουν στην επιφάνεια είναι μπαγιάτικα. 
- Σε περίπτωση που δε βράσουμε τα αυγά, αν τα σπάσουμε σε ένα πιάτο και το ασπράδι είναι αρκετά συμπαγές και δεν απλωθεί καθόλου το αυγό είναι φρέσκο, ενώ αν το ασπράδι είναι αρκετά υγρό και απλωθεί παντού, το αυγό είναι μπαγιάτικο. 
- Για να μην παραβράσουμε τα αυγά, κρίνεται αναγκαίο με το που είναι έτοιμο το αυγό που βράζουμε να το βουτάμε σε κρύο νερό, για να σταματά ακαριαία ο βρασμός του.
- Όταν ρίχνουμε στην κατσαρόλα παραπάνω από ένα αυγό και τα βράζουμε, καλό είναι να έχουμε στρώσει τον πάτο της κατσαρόλας με χαρτί κουζίνας ή με μία πετσέτα για μη σπάσουν. 
- Η νοστιμιά του αυγού εξαρτάται από την τροφή της κότας, για αυτό και θα ακούσετε πολλούς ανθρώπους να εκθειάζουν τα βιολογικά ή τα χωριάτικα αυγά.
 
Τρόποι μαγειρέματος
Μελάτο
Για να πετύχουμε ένα μελάτο αυγό θα πρέπει να το αφήσουμε αρχικά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, για να αποφύγουμε κάποιο σπάσιμο. Έπειτα, το βράζουμε για 3-4 λεπτά, όπου το ασπράδι θα έχει γίνει σφιχτό, ενώ ο κρόκος θα παραμένει αρκετά ρευστός.
   
 
Σφιχτό
Για όσους επιθυμούν τα αυγά τους σφιχτά, τα 8 λεπτά είναι το τέλειο χρονικό διάστημα, αφού σε εκείνο το σημείο το ασπράδι είναι τελείως σφιχτό, ενώ ο κρόκος έχει πήξει αλλά παραμένει μαλακός.
   
 
Πολύ σφιχτό
Όπως και στα μελάτα, έτσι και εδώ θα πρέπει να αφήσουμε τα αυγά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ύστερα βράζουμε για 10 λεπτά, χρονικό διάστημα στο οποίο το ασπράδι έχει πήξει εντελώς και ο κρόκος έχει πήξει πλήρως.
   
 
Τηγανητά
Το τηγάνι πρέπει να είναι κρύο όταν θα ρίξουμε τα αυγά. Χρησιμοποιούμε μόνο ελαιόλαδο και προσέχουμε να σπάσουμε το αυγό αρκετά κοντά στην επιφάνεια του τηγανιού για να μη σπάσει και ο κρόκος. Όση ώρα τηγανίζουμε τα αυγά τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο για να ψηθούν. Δε χρειάζονται παραπάνω από 3 λεπτά διότι θα στεγνώσουν.
   
Ένα κλασσικό πρωινό που είμαι σίγουρος ότι όλοι μας ευχαριστιόμαστε όταν βρισκόμαστε σε κάποιο ξενοδοχείο ή όταν βγαίνουμε για brunch. Πρόκειται για χτυπημένα αυγά τα οποία τηγανίζουμε με βούτυρο. Το μυστικό για να πετύχουν είναι το συνεχές ανακάτεμα κατά τη διάρκεια που βρίσκονται στο τηγάνι ή στο κατσαρολάκι και να είναι φρέσκα. 




Πρόκειται για μία εύκολη συνταγή αν και έχει δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω από αυτή. 
Ουσιαστικά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο να μη σπάσει ο κρόκος αφού μέσα στην κατσαρόλα το ξύδι μας βοηθά στο να μην απλώσει το αυγό. Χρειάζεται 6 λεπτά και μία τρυπητή κουτάλα για να αφαιρέσουμε τα αυγά από την κατσαρόλα.




Μία κλασική μαμαδίστικη συνταγή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ότι υλικά επιθυμούμε και χρειάζεται προσοχή στο να μη μας κολλήσει στα τοιχώματα. Μπορεί να φαγωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.




Μια κλασική γαλλική σάλτσα. Χρειάζεται να είναι φρέσκα τα αυγά, τα υλικά να έχουν θερμοκρασία δωματίου και να προσθέτουμε το ελαιόλαδο αργά.




 
Οφέλη
Τα αυγά αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές πηγές βιταμινών και διατροφικών στοιχείων. Ας δούμε παρακάτω κάποια από τα πιο σημαντικά οφέλη που προσφέρουν.
  • Συντελούν στη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρος, αφού περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη η οποία βοηθά στον κορεσμό του οργανισμού.
  • Μειώνουν τις πιθανότητες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Ενισχύουν την όραση.
  • Βοηθούν τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης, αφού περιέχουν ιδιαίτερα θρεπτικά στοιχεία για την υγεία του εμβρύου.
  • Περιορίζουν τις απώλειες του μυϊκού ιστού.
  • Συντελούν στην εγκεφαλική λειτουργία, αφού ενισχύουν τη μνήμη μέσω της χολίνης.
 
 

Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.