Διατροφικά νέα

Πώς να σταματήσω να αναβάλλω συνεχώς να αρχίσω δίαιτα;

Πώς να σταματήσω να αναβάλλω συνεχώς να αρχίσω δίαιτα;
Ανήκετε κι εσείς σε αυτούς, που η Δευτέρα αποτελεί την αρχή των πάντων για νέα ξεκινήματα; Που αφήνουν όλες τους τις υποχρεώσεις «από Δευτέρα»; Συμπεριλαμβανομένου και της διατροφής; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως τουλάχιστον στον τομέα της δίαιτας, γιατί ενώ αναγνωρίζετε την σημασία να ξεκινήσετε υγιεινή διατροφή (ειδικά μετά το καλοκαίρι που όσο να ναι, όλοι ξεφύγαμε) το αναβάλετε συνεχώς για Δευτέρα; Και όχι μόνο για την επόμενη Δευτέρα. Αλλά και για πολλές ακόμη…
Πάμε λοιπόν όμως να δούμε γιατί όλοι μας αφήνουμε τέτοιες υποχρεώσεις στη «μοίρα» τους και πώς επιτέλους θα ξεκινήσουμε δυναμικά μια υγιεινή διατροφή!
 
Σε τι οφείλεται η αναβλητικότητα μας;
Η αναβλητικότητα έχει πολλά αίτια. Πάμε να δούμε τους κυριότερους λόγους που κάποιος από εμάς θα αναβάλει συνεχώς όσα πρέπει να κάνει:
 
1. Αναβάλλουμε κάτι συνήθως γιατί μπορεί να είναι δύσκολο ή ασαφές.
 
2. Μας λείπει η οργανωτικότητα και η μεθοδικότητα. Πολλές φορές υποεκτιμάμε ή υπερεκτιμάμε τις δυνατότητες μας σε σχέση πάντα με τον χρόνο. Μπορούμε να πιστεύουμε ότι θα τα προλάβουμε όλα σε μια χρονική περίοδο εν τέλει όμως βλέπουμε ότι αυτό στην πορεία δε μας βγαίνει.
 
3. Φοβούμαστε ότι θα αποτύχουμε: είτε επειδή έχουμε ιστορικό αποτυχημένων προσπαθειών στο παρελθόν που μας αποθαρρύνουν ακόμη περισσότερο να ξαναμπούμε στο «τριπάκι» άντε πάλι από την αρχή… με τη σκέψη: «γιατί να το ξανακάνω… αφού θα αποτύχω;», είτε λόγω τελειομανίας, είτε λόγω χαμηλής αυτοπεποίθησης, που είναι πιθανό να «σπρώχνει» την ιδέα να ξεκινήσουμε κάτι, φοβούμενοι ότι δε θα πετύχουμε πάλι και ότι θα απογοητεύσουμε τον εαυτό μας.
 
4. Δεν έχουμε σαφή στόχο: για παράδειγμα θέλουμε να κάνουμε διατροφή. Για πιο λόγο, έχουμε σκεφτεί; Επειδή μας είπε μια φίλη μας ότι βρήκε μια καταπληκτική διατροφή και έχασε 5 κιλά σε 10 μέρες κι εμείς ζηλέψαμε; Ή επειδή εμείς όντως θέλουμε να κάνουμε διατροφή για να βελτιώσουμε την υγεία μας;
 
Σε τι οφείλεται η αναβλητικότητα μας όσον αφορά στη δίαιτα; 
Η ισορροπημένη δίαιτα ή διατροφή έχει μόνο οφέλη στην υγεία και τη φυσική μας κατάσταση. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Αλλά ακόμη και όταν αναγνωρίζουμε όλα τα οφέλη του να κάνουμε κάτι καλό για τον εαυτό μας, εν τούτοις, αναβάλουμε συνεχώς, να προβούμε στο ξεκίνημα μιας διατροφής! Γενικά έχουμε την τάση, ακόμα και αν δείχνουμε ενθουσιασμένοι με την προοπτική μιας θετικής αλλαγής, να μένουμε στάσιμοι στην προβληματική μας κατάσταση και να φοβούμαστε να κάνουμε ουσιώδεις αλλαγές. Έτσι, στην προοπτική του να μπούμε σε πρόγραμμα «ΔΙΑΙΤΑΣ» και να αφήσουμε πίσω τις παλιές κακές μας συνήθειες δημιουργεί αισθήματα «τρόμου». Για παράδειγμα, ένα άτομο που ξεκινά μια δίαιτα που περιορίζει το junk food & τα γλυκά, φοβάται πόσο «μίζερη» θα γίνει η ζωή του χωρίς αυτές τις απολαύσεις.
 
Τι μπορούμε να κάνουμε να σταματήσουμε την αναβλητικότητα και να αρχίσουμε επιτέλους δίαιτα ;
 
Τα βασικά βήματα για την προσπάθειά μας:
• Κρατάμε ένα ημερολόγιο διατροφής για λίγες ημέρες. Τι είναι αυτό; Σημειώνουμε τι τρώμε/ τι πίνουμε, πού ήμασταν και τι ώρα, καθώς και τα συναισθήματά μας προ και μετά του γεύματος. Π.χ. « έφαγα ένα burger με μια κόλα στην παραλία το μεσημέρι, πριν το φάω πείναγα πάρα πολύ γιατί ήμουν νηστικός, αλλά αφού το έφαγα ενώ αισθανόμουν καλά αρχικά, άρχισα να αισθάνομαι τύψεις.» Αφού παρατηρήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες για λίγες ημέρες, καθώς και πιθανά λάθη, εντοπίζουμε  2-3 μικρές αλλαγές που θα θέλαμε να κάνουμε καθώς βλέπουμε προβληματικά μοτίβα που επαναλαμβάνονται στη διατροφή μας. Π.χ. «μένουμε ώρες νηστικοί και πέφτουμε με τα μούτρα στο βραδινό».
 
• Εντοπίζουμε τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε: οι στόχοι μας πρέπει να έχουν το ακόλουθο σχήμα: S.M.A.R.T. όπου σημαίνει ότι οι στόχοι μας πρέπει να είναι Specific – Συγκεκριμένος, Measurable – Μετρήσιμος,  Acceptable – Εφικτοί, Realistic – Ρεαλιστικός, Time-Based Goals – Οριοθετημένος Χρονικά. Για παράδειγμα, αν κάποιος τρώει πολύ junk food και δεν τρώει καθόλου λαχανικά, θα μπορούσε να βάλει σαν στόχο να μειώσει την κατανάλωση απέξω φαγητού σε 2 φορές την εβδομάδα και να αυξήσει την κατανάλωση λαχανικών. Και σταδιακά να φτάσει στον τέλειο στόχο. 
 
• Δεν βάζουμε το κιλά ως στόχο αυτοσκοπό, αλλά ως ένα αποτέλεσμα της αλλαγής των διατροφικών μας συνηθειών αλλά και της αλλαγής της διατροφικής μας συμπεριφοράς που μας επιβραβεύει και με την ένδειξη στη ζυγαριά.
 
• Επιβραβεύουμε με μη διατροφικά μετάλλια τον εαυτό μας για κάθε στόχο που πετυχαίνουμε. Π.χ. επιβράβευσε τον εαυτό σου με ένα ζευγάρι καινούρια παπούτσια όχι με ένα burger!
 
• Να μη νιώθουμε ενοχές αν τύχει και ξεφύγουμε από το πρόγραμμα μας! Όλα μέσα στη ζωή είναι. Σκεφτείτε ότι έχετε διαγράψει μια λαμπρή πορεία και ότι ένα μικρό παραστράτημα δεν είναι ικανό να καταστρέψει όλα όσα έχουμε καταφέρει! Ίσα ίσα είναι μια δοκιμασία που μας βάζει στη διαδικασία να αναλάβουμε πρωτοβουλία και δράση για την επανεισαγωγή μας στο πρόγραμμά μας.
 
• Ας μην ξεχνάμε την άσκηση και φυσική δραστηριότητα! Θα γίνει σύμμαχος μας στη δίαιτα αλλά και στην καλή μας διάθεση! 
 
Το συμπέρασμα:
Κάθε αρχή και δύσκολη! Είναι όμως μόνο η αρχή! Προσπαθούμε να μην αφήνουμε τη αναβλητικότητά να γίνει εμπόδιο στην επίτευξη μεγαλύτερων σκοπών! Όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε αρκεί να πιστέψουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε: Οι μικρές αλλαγές φέρνουν τις μεγαλύτερες σε βάθος χρόνου! Τα μικρά και σταθερά βήματα είναι η εγγύηση για τα μεγάλα βήματα του μέλλοντος! Καλή αρχή!
 
Δείτε παρακάτω υγιεινές, εύκολες & ευχάριστες συνταγές που θα είναι "σύμμαχος" μας στην αρχή της προσπάθειας μας:
 
Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.