Διατροφικά νέα

Τι πρέπει να φάτε μετά το ξενύχτι-hangover για να επανέλθετε γρήγορα;!

Τι πρέπει να φάτε μετά το ξενύχτι-hangover για να επανέλθετε γρήγορα;!
Το άνοιγμα της εστίασης και κυρίως της νυχτερινής εστίασης είναι γεγονός εδώ και λίγες ημέρες. Και όσο τα ωράρια και τα μέτρα χαλαρώνουν, τόσο χαλαρώνουμε και εμείς μαζί τους, μιας και βγαίνουμε περισσότερο, ξενυχτάμε, και κάποιοι ίσως να πίνουν και λίγο παραπάνω
Τι γίνεται όμως σε αυτή την περίπτωση που κάποιος δεν περιορίζεται στα 1-2 ποτά τη φορά αλλά πίνει κατ εξακολούθηση και μεγάλες ποσότητες αλκοόλ; Πέρα από τις πιθανές επιβαρύνσεις στην υγεία της μεγάλης κατανάλωσης, και πιθανών άλλων παρενεργειών (μέχρι και δηλητηριάσεων), αυτό που συνήθως παρατηρείται είναι το λεγόμενο φαινόμενο του Hangover την επόμενη ημέρα. 
Το Hangover είναι η αντίδραση του σώματός σας στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία, πονοκέφαλο, ευαισθησία στο φως, αφυδάτωση ή ζάλη που διαρκεί αρκετές ώρες. Η έρευνα σχετικά με το Hangover είναι περιορισμένη και οι ακριβείς διαδικασίες πίσω από αυτό είναι ελάχιστα κατανοητές. Πιστεύεται ότι το σώμα στη μέθη βιώνει συγκεκριμένες ορμονικές και ανοσολογικές αντιδράσεις.
Πάμε να δούμε κάποια τρόφιμα και συνταγές- συμμάχους στην καταπολέμηση του Hangover.
  1. Νερό: Το άφθονο νερό τόσο ανάμεσα στα ποτά όσο και μετά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων αλλά και της αφυδάτωσης που παρατηρείται. Ωφέλιμο είναι επίσης και το νερό καρύδας 
  2. Μπανάνα: Το αλκοόλ εμποδίζει την παραγωγή μιας ορμόνης που βοηθά το σώμα σας να συγκρατεί το νερό, οδηγώντας σε αφυδάτωση και απώλεια ηλεκτρολυτών όπως το κάλιο και το νάτριο. Οι μπανάνες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε κάλιο και μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση των αποθηκών του σώματός σας.
  3. Τα αυγά είναι πλούσια σε κυστεΐνη, ένα αμινοξύ που χρησιμοποιεί το σώμα σας για την παραγωγή της αντιοξειδωτικής γλουταθειόνης. Η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τα αποθέματα της γλουταθειόνης στο σώμα. Χωρίς αυτή, το σώμα σας δυσκολεύεται να διαλύσει τα τοξικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού αλκοόλ. Η κατανάλωση αυγών πλούσιων σε κυστεΐνη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τη γλουταθειόνη στο σώμα σας και πιθανώς να βελτιώσετε τα συμπτώματα μέθης.
  4. Γάλα: ένα ποτήρι γάλα θα προετοιμάσει το στομάχι και θα επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ.
  5. Τσάϊ με λεμόνι…. Στο μπαλκόνι. Αποτελούν φυσική πηγή ηλεκτρολυτών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών και ενυδάτωσης.
  6. Αλμυρά σνακς-πίκλες: για αναπλήρωση ηλεκτρολυτών σε περίπτωση και εμετού.
  7. Σπαράγγια: τα αμινοξέα στα σπαράγγια συμβάλλουν στον μεταβολισμό του αλκοόλ και την προστασία των κυττάρων του ήπατος.
  8. Καρπούζι: Το καρπούζι είναι πλούσιο σε L-κιτρουλλίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος.
  9. Μέλι: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φρουκτόζη, το μέλι μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα.
  10. Λευκά αμυλούχα όπως φρυγανιές κράκερς παξιμάδια ψωμί, γλυκοπατάτα
  11. Ξηροί καρποί: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε μαγνήσιο
  12. Σπανάκι: Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να μειωθεί λόγω της έντονης κατανάλωσης αλκοόλ.
  13. Αβοκάντο: Πλούσια πηγή καλίου, του ηλεκτρολύτη που ρυθμίζει τα επίπεδα των υγρών, φυτικών ινών και βιταμινών Β.
  14. Σούπες: μια τοματόσουπα ή κοτόσουπα θα βοηθήσει τον οργανισμό να ενυδατωθεί και αναπληρώνει το κάλο, το νάτριο ή τους ηλεκτρολύτες.
  15. Μύρτιλα: μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της σχετικής φλεγμονής.
  16. Άπαχα κρέατα και ψάρια.
  17. Τζίντζερ: πιθανή θεραπεία για τις στομαχικές διαταραχές-ναυτία
  18. Καφές: Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μειωμένη φλεγμονή σε ορισμένες μελέτες, και αύξηση της συγκέντρωσης.
Καλό είναι επίσης, να περιμένετε τουλάχιστον 48 ώρες πριν καταναλώσετε ξανά αλκοόλ.
Αν και δεν υπάρχει μαγική θεραπεία, πολλά τρόφιμα και ποτά μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα... ξεκινάτε στο 1ο ξενύχτι από αύριο.
Και γενικά….. Με ρέγουλα!!!
ΕΠΕΙΔΗ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ….
Καλύτερα να προλάβετε ένα hangover παρά να το αντιμετωπίζετε. Προκειμένου να μειώσετε την απορρόφηση του αλκοόλ και τον κίνδυνο μέθης, φροντίστε να μην βγείτε έξω με άδειο στομάχι, και να έχετε φάει ένα μικρό γεύμα πριν την έξοδό σας. Ιδιαίτερα  σημαντικό είναι επίσης, να φροντίζετε για τη σωστή σας ενυδάτωση καταναλώνοντας αρκετό νερό ή άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα όπως οι χυμοί, τα light αναψυκτικά και η σόδα ενδιάμεσα από τα ποτά σας.


Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.