Διατροφικά νέα

Διατροφικοί στόχοι για το νέο έτος!

Διατροφικοί στόχοι για το νέο έτος!
Η επιστροφή από τις γιορτές είναι δύσκολη και το ίδιο ισχύει και για τη διατροφική επιστροφή μετά από τα πλούσια γιορτινά τραπέζια. 
 
Αν λοιπόν μέσα στους νέους στόχους για το 2023 συμπεριλαμβάνονται και διατροφικοί στόχοι, σας έχω τη λύση για να ξεκινήσετε, τώρα κιόλας!
 
Είτε θέλετε να χάσετε έξτρα κιλά, είτε θέλετε να επανέλθετε στους κανονικούς ρυθμούς τις διατροφής σας, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε έχουν ως εξής: 
 
Τα βήματα της σωστής διατροφικής επαναφοράς
  1. Βήμα πρώτο και σημαντικότερο, πείτε όχι σε δίαιτες “εξπρές” και τις λεγόμενες “αποτοξινώσεις”. Όταν στερήστε σε ακραίο βαθμό πράγματα μετά από 2 – 3 εβδομάδες αποχής, θα ξανακυλήσετε σχεδόν με βεβαιότητα στο τσιμπολόγημα και στην υπερφαγία. Κι αντί να πετύχετε το στόχο σας, θα γυρίσετε στα ίδια ή και χειρότερα από ότι ήσασταν. Όσο πιο αυστηρή και στερητική είναι μια δίαιτα τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αποκτήσετε πίσω το βάρος σας.
  2. Μπείτε πάλι στο πρόγραμμα που είχατε και πριν τις γιορτές. Μην αναβάλετε πάλι για την "Δευτέρα” την επαναφορά στο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.
  3. Ξεκινήστε τον προγραμματισμό των γευμάτων από την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι, δε θα τα αφήνετε όλα στην τελευταία στιγμή με τη δικαιολογία μετά του “δεν προλαβαίνω”. Επίσης, η αρχή των πάντων είναι να καταναλώνετε πάντα πρωινό. Είναι όντως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.
  4. Προσοχή στη μερίδα. Φάτε σε μικρότερο πιάτο ιδανικά μπλε χρώματος (έρευνες λένε ότι μειώνει την όρεξη) και γεμίστε το μισό με πολύχρωμα λαχανικά.  
  5. Μην πίνετε τις θερμίδες σας. Τα αναψυκτικά, οι καφέδες και τα ροφήματα με ζάχαρη προσθέτουν περιττές θερμίδες στον οργανισμό μας. Αν θέλετε να πιείτε κάτι, ας είναι νερό ή βότανα ή τσάι χωρίς ζάχαρη και φυσικούς χυμούς. Η ενυδάτωση σας είναι εξίσου σημαντική.
  6. Και αφού πιάσαμε τα υγρά, να μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε στο αλκοόλ. Ναι, το ξέρουμε ότι ήπιαμε παραπάνω στις γιορτές, για αυτό ήρθε η ώρα να απέχουμε από αυτό. Μην ξεχνάμε πως το αλκοόλ είναι κενές θερμίδες με καμία θρεπτική αξία για τον οργανισμό.
  7. Ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε επαρκώς. Ο επαρκής ύπνος είναι εξίσου σημαντικός και επηρεάζει κατά πολύ τη διατροφική συμπεριφορά τις επόμενες μέρες.
  8. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που δημιουργούν κορεσμό με ωφέλιμες θερμίδες. Ποιες είναι αυτές; Τα δημητριακά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα άπαχα γαλακτοκομικά, το ψάρι, το κοτόπουλο και τα όσπρια. 
  9. Περιορίστε το κακό λίπος. Και πού βρίσκεται; Στο μπέικον, στις κρέμες γάλακτος, στο βούτυρο, στο λιπαρό κρέας, στα συσκευασμένα και τηγανισμένα τρόφιμα κ.α.
  10. Αυξήστε την καθημερινή πρόσληψη σαλάτας και την εβδομαδιαία κατανάλωση σούπας με διάφορα λαχανικά. Είναι και χορταστικές και με λίγες θερμίδες.
  11. Περιορίστε το αλάτι και τα αλμυρά τρόφιμα. Τα ευχαριστηθήκαμε αρκετά μέσα στις γιορτές, καιρός για ένα διάλειμμα. 
  12. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Μην αργείτε κι άλλο την επίσκεψη στο γυμναστήριο ή αν θέλετε, ξεκινήστε ένα περπατηματάκι ένα μισάωρο τουλάχιστον την ημέρα.
  13. Με τα περισσεύματα τι κάνουμε; Αν σας έχει μείνει κάποιο κρέας μπορείτε να το καταναλώσετε πάλι σε φυσιολογικές ποσότητες.  Όπως και να έχει όμως, μπορείτε να το δωρίσετε σε κάποιους που το έχουν πραγματικά ανάγκη ή να δώσετε τα γλυκά σε φίλους σας.
  14. Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε μια επιπλέον καθοδήγηση και δυσκολεύεστε να χάσετε αυτά τα 2-3 κιλά μόνοι σας μια επίσκεψη σε Διαιτολόγο θα ήταν η πιο ενδεδειγμένη λύση. 
 
Και κάτι για το τέλος: 
Σημασία δεν έχει τι καταναλώνουμε τις ημέρες των Χριστουγέννων, ούτε αυτές θα μας καταστρέψουν διατροφικά. Σημασία έχει τι κάνουμε τις 360 προηγούμενες ημέρες και τις 360 επόμενες. 
Τι καλύτερο από το να φροντίζετε λίγο περισσότερο τον εαυτό σας με σωστή διατροφή και άσκηση; 
Βάλτε το στόχο σας για το νέο έτος! ;)
 
 
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ! 
Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.