Διατροφικά νέα

Μπορούν τα παιδιά να νηστεύουν; Και αν ναι, τι να τρώνε; Όλες οι απαντήσεις εδώ!

Μπορούν τα παιδιά να νηστεύουν; Και αν ναι, τι να τρώνε;  Όλες οι απαντήσεις εδώ!
Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν μπορούν τα παιδιά τους να νηστεύουν. Η απάντηση είναι πως φυσικά και μπορούν, εφόσον δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ. μεταβολικό νόσημα ή αναιμία).
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε 10 οδηγίες για να μη λείψει τίποτα από τους μικρούς σας ήρωες και τις μικρές πριγκίπισσες κατά την περίοδο της νηστείας!
  • Η νηστεία καλό είναι να ακολουθείται από όλα τα μέλη της οικογένειας και επιπλέον να μην υπάρχουν στα ντουλάπια και στο ψυγείο διατροφικοί πειρασμοί. Άλλωστε, υπάρχουν άπειρες νηστίσιμες λιχουδιές για μικρούς και μεγάλους!
  • Αν δεν έχετε νηστέψει ξανά, δεν είναι ανάγκη να ακολουθήσετε ένα αυστηρά νηστίσιμο πρόγραμμα όλες τις ημέρες της Σαρακοστής. Να θυμάστε, όμως, ότι η νηστεία έχει οφέλη για τον οργανισμό: απουσία κορεσμένων λιπαρών, αύξηση μόνο και πολυακόρεστων λιπαρών, αύξηση φυτικών ινών, μείωση χοληστερίνης (και μάλιστα της «κακής» LDL), μείωση του οξειδωτικού στρες του οργανισμού και βελτίωση νεφρικής λειτουργίας. 
  • Στη νηστεία υπάρχει ο κίνδυνος αυξημένης κατανάλωσης υδατανθράκων, αλλά με τα προϊόντα που κυκλοφορούν πια στην αγορά, μπορεί να αποφευχθεί.
  • Για την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης θυμηθείτε τη σόγια, το κινόα, τα θαλασσινά, το συνδυασμό οσπρίου με δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς (σε μικρή ποσότητα).
  • Το ασβέστιο που τόσο έχουν ανάγκη τα μικρά παιδιά για την ανάπτυξη των οστών τους μπορούν άνετα να το προσλάβουν από τα αμύγδαλα, το μπρόκολο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (προσοχή στο σπανάκι και στα φύλλα του παντζαριού), το σουσάμι και τα αποξηραμένα φρούτα.
  • Καμιά ανησυχία δεν υπάρχει όσον αφορά στην πρόσληψη σιδήρου. Τα στρείδια, τα άσπρα φασόλια, η σοκολάτα περιεκτικότητας σε κακάο 45%-69%, οι φακές, το σπανάκι, το tofu, οι σαρδέλες και τα ρεβίθια αποτελούν ασφαλείς πηγές σιδήρου. Αρκεί, ταυτόχρονα, να γίνεται κατανάλωση τροφής πλούσιας σε βιταμίνης C όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι, το μπρόκολο και οι πιπεριές.
  • Η βιταμίνη D είναι αλήθεια ότι δύσκολα προσλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Γι’ αυτό αν είναι χαμηλή, συνιστάται η κατανάλωση συμπληρώματος με βιταμίνη D και η έκθεση στον ήλιο καθημερινά. Το ίδιο ισχύει και για τη βιταμίνη Β12. Καλό είναι να γνωρίζει κάποιος τα επίπεδα του παιδιού πριν τη νηστεία. Αν αυτή είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, τότε σε 30-40 μέρες δε θα προλάβουν να χαμηλώσουν ώστε να υπάρχει θέμα.
  • Με τη νηστεία, ευνοείται, επίσης, η πρόσληψη αναγκαίων ιχνοστοιχείων για την ανάπτυξη του παιδιού όπως είναι ο ψευδάργυρος(Zn) από τα θαλασσινά, τη σόγια και τους κολοκυθόσπορους.
  • Στην αρχή μπορεί να υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι το παιδί πεινάει, οπότε προμηθευτείτε φρούτα και λαχανικά για σνακ. Επειδή όμως αυτή η εποχή δεν ευνοεί τα φρούτα, και τα κλασικά - όπως μήλο και μπανάνα- μάλλον τα έχει ήδη βαρεθεί, δοκιμάστε κάτι πιο εξωτικό όπως το μάνγκο, ο ανανάς και η παπάγια. Μην ξεχνάτε ότι και τα ξερά φρούτα βοηθούν το ίδιο.
  • Τι θα γίνει, όμως στο πάρτι με τα γλυκά; Υπάρχουν τόσο νόστιμες συνταγές για νηστίσιμα γλυκά με σοκολάτα, χωρίς αυγό και γάλα, που θα είναι ευκαιρία να τις υιοθετήσετε  όταν το γλυκό γίνεται επιτακτική ανάγκη για τους μικρούς μας φίλους. Σοκολάτα, ταχίνι, μέλι!!!! Πραγματική υγεία!!!

Η νηστεία είναι μια ιδιαίτερη διατροφική διαδικασία, για την οποία φυσικά θα συναντήσετε αντιδράσεις. Αν εσείς, όμως, έχετε πεισθεί ότι θα είναι καλό για την υγεία όλης της οικογένειας, τότε είναι σίγουρο ότι θα βρείτε τρόπους να πείσετε και τα παιδιά σας.

 Καλή επιτυχία!
Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.