Διατροφικά νέα

Σταφύλια: ιδιότητες & διατροφική αξία του πιο αγαπημένου καλοκαιρινού φρούτου

Σταφύλια: ιδιότητες & διατροφική αξία του πιο αγαπημένου καλοκαιρινού φρούτου
Τα σταφύλια καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια από πολλούς πολιτισμούς για κατανάλωση ή παραγωγή οίνου. Τα σταφύλια διαχωρίζονται σε διάφορους τύπους, όπως πράσινο, κόκκινο, μαύρο, κίτρινο και ροζ. Αναπτύσσονται σε συστάδες και διαχωρίζονται σε ποικιλίες με ή και χωρίς σπόρους. Τα σταφύλια καλλιεργούνται σε εύκρατα κλίματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Ευρώπης, της Αφρικής, της Αυστραλίας της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, ενώ μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά.
 
Μερικά ιστορικά στοιχεία
 
Ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τα σταφύλια για τη διατροφή του ήδη από την εποχή του ορείχαλκου. Μερικοί υποστηρίζουν πως πρώτοι αμπελουργοί ζούσαν στη Μεσοποταμία, ενώ άλλοι ότι ήταν από τον Καύκασο και τα διέδωσαν κατόπιν στην Αίγυπτο και στην Ευρώπη. Ο Πλούταρχος γράφει πως οι καλλιεργούμενες ποικιλίες του αμπελιού προέρχονται από τις Iνδίες. Η πιθανότερη όμως εκδοχή είναι, ότι η αμπελουργία αναπτύχθηκε ταυτόχρονα σχεδόν σε όλες τις ηπείρους. Πολλές χώρες διεκδικούν τον τίτλο της πρώτη πατρίδας του αμπελιού και σχεδόν όλες αποδίδουν την ανακάλυψη και την καλλιέργειά του σε μια θεότητα. Οι 'Ελληνες π.χ. είχαν τον Διόνυσο, οι Αιγύπτιοι τον Όσιρη, οι Λίβυοι τον Άμμωνα κλπ.
 
Η διατροφική αξία των σταφυλιών
 
Το σταφύλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β ,ενώ συγχρόνως είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο (Ca), φώσφορο (P), κάλιο (Κ), και σίδηρο (Fe).
Ανά 100 γραμμάρια αποδίδει: 66 θερμίδες, λιπαρά: 0 γρ., χοληστερόλη: 0 γρ., υδατάνθρακες: 18 γρ., σάκχαρα: 15 γρ., πρωτεϊνη: 1 γρ., φυτικές ίνες: 1 γρ., νερό: 80 ml, βιταμίνη Α: 70 I.U., ασβέστιο: 16 mg και σίδηρο: 0,6 mg.
 
Τα οφέλη για την υγεία μας
 
1. Τα σταφύλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C, β-καροτένιο, κουρσετίνη, λουτεΐνη, λυκοπένιο ελαγικό οξύ και καροτενοειδή- ευεργετικές φυτικές ενώσεις που μπορούν να προστατεύσουν από χρόνιες παθήσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.
 
2. Έχουν πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες: Τα σταφύλια περιέχουν πολλές ευεργετικές φυτικές ενώσεις, όπως η ρεσβερατρόλη, που μπορούν να προστατεύσουν από διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού.
 
3. Προσφέρουν οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία: Οι ενώσεις στα σταφύλια και το κόκκινο κρασί μπορούν να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις. Τα σταφύλια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Ένα φλιτζάνι (151 γραμμάρια) σταφυλιών περιέχει 288 mg καλίου, που είναι το 6% του RDI. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.
 
4. Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιεί γλυκόζη και επομένως να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η ρεσβερατρόλη αυξάνει επίσης τον αριθμό των υποδοχέων γλυκόζης στις κυτταρικές μεμβράνες, οι οποίοι μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας με την πάροδο του χρόνου είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη.
 
5. Οφελούν την όραση: Τα σταφύλια περιέχουν διάφορες ενώσεις, όπως η ρεσβερατρόλη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, που μπορεί να προστατεύσουν από κοινές οφθαλμικές παθήσεις, όπως εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, καταρράκτη και το γλαύκωμα.
 
6. Τα σταφύλια περιέχουν ενώσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, την προσοχή και τη διάθεση και μπορεί να προστατεύσουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν ορισμένα από αυτά τα οφέλη στον άνθρωπο.
 
7. Τα σταφύλια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά σημαντικά για την υγεία των οστών, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και βιταμίνη Κ.
 
8. Αντιγήρανση: Η ρεσβερατρόλη στα σταφύλια έχει αποδειχθεί ότι ενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με βραδύτερη γήρανση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
 
9. Τέλος, τα σταφύλια περιέχουν ενώσεις που μπορεί να παρέχουν αντιφλεγμονώδη δράση, οι οποίες μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένες καρδιακές και εντερικές παθήσεις.
 
Πώς καταναλώνουμε τα σταφύλια;
 
•Τρώμε σταφύλια απλά ως σνακ.
•Καταψύγουμε τα σταφύλια για μια δροσερή απόλαυση.
•Προσθέτουμε ψιλοκομμένα σταφύλια σε σαλάτες λαχανικών ή κοτόπουλου.
•Χρησιμοποιούμε σταφύλια σε φρουτοσαλάτες.
•Προσθέτουμε σταφύλια ή χυμό σταφυλιών σε smoothies.
•Επιλέγουμε σταφύλια για ορεκτικό ή επιδόρπιο.
•Πίνουμε 100% χυμό σταφυλιού.
 
Τα σταφύλια περιέχουν πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά και ισχυρές φυτικές ενώσεις, που ωφελούν την υγεία μας. Αν και περιέχουν σάκχαρο, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν φαίνεται να αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα αντιοξειδωτικά, όπως η ρεσβερατρόλη, μειώνουν τη φλεγμονή και μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη. Τέλος, είναι εύκολο να ενσωματωθούν στη διατροφή μας, είτε είναι φρέσκα, κατεψυγμένα, ως χυμός ή κρασί, ενώ για μέγιστη απόδοση των ωφελειών τους, επιλέγουμε φρέσκα, κόκκινα σταφύλια.
 
Δείτε παρακάτω τις καλύτερες συνταγές με σταφύλι & μούστο:
Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.