Διατροφικά νέα

Τελικά η Νηστεία παχαίνει; 5 τιπ για να αποφύγετε τις διατροφικές «παγίδες».

Τελικά η Νηστεία παχαίνει; 5 τιπ για να αποφύγετε τις διατροφικές «παγίδες».

Πώς να αποφύγετε τις διατροφικές «παγίδες» της Νηστείας και την πρόσληψη βάρους.

Διανύουμε τη Σαρακοστή, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να νηστέψουν είτε για να ακολουθήσουν τη θρησκευτική παράδοση είτε γιατί το βρίσκουν ως μια καλή ευκαιρία να «αποτοξινωθούν» μιας και η νηστεία αποκλείει τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά και βασίζεται στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά αλλά και θαλασσινά.

Τα οφέλη της νηστείας στην υγεία όταν υπάρχει ποικιλία στα τρόφιμα είναι γνωστά. Αυξάνεται η κατανάλωση των φυτικών ινών, των καλών λιπαρών και μειώνεται η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών. Αποτελέσματα ερευνών δείχνουν ότι αυτοί που νηστεύουν έχουν χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, «κακής» LDL χοληστερόλης, μειωμένη πρόσληψη θερμίδων σε σύγκριση με όσους δε νηστεύουν και καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Παρόλο όμως του επιβεβαιωμένου οφέλους της νηστείας στην υγεία παρατηρείται το εξής παράδοξο: ακόμη και από άτομα που νηστεύουν κατά τη διάρκεια της νηστείας κάποιοι αναφέρουν πως αυξάνεται το σωματικό τους βάρους.

Τα παρακάτω τιπ θα σας προστατεύσουν από τον κίνδυνο του να πάρετε κιλά στη νηστεία:

TIP 1

  • Κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων υδατανθρακούχων τροφίμων (λευκό ψωμί, λαγάνα, λευκά μακαρόνια, επεξεργασμένο ρύζι) τα οποία δεν προκαλούν κορεσμό δηλαδή μας χορταίνουν πιο δύσκολα κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την πρόσληψη πλεοναζόντων θερμίδων!
  • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ: Δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, με προσοχή στις μεγάλες μερίδες!

TIP 2

  • Κατανάλωση τηγανητών θαλασσινών όπως καλαμαράκια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, διάφοροι κεφτέδες, πατάτες, τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά που εκτοξεύουν το περιεχόμενο σε θερμίδες.
  • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΩ: Ψητά ή βραστά λαχανικά αλλά και θαλασσινά με ωμό ελαιόλαδο.

 TIP 3

  • Υψηλή κατανάλωση θρεπτικών μεν τροφών, πλούσιων σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο δε, όπως ελαιόλαδο, ελιές και ξηροί καρποί.
  • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ: Συνήθως δεν τηρούμε το μέτρο στην κατανάλωση αυτών των τροφών γιατί δεν έχουμε αίσθηση της ποσότητάς τους με αποτέλεσμα να ξεφεύγουμε. Περιοριζόμαστε σε 1 κουταλιά της σούπας στη σαλάτα/στο φαγητό ή σε 5 μικρές ελιές ή σε 6 αμύγδαλα ή 2 καρύδια σε κάθε γεύμα!

 TIP 4

  • Και φυσικά το κεφάλαιο ΓΛΥΚΑ. Οι συστάσεις θεωρώ είναι περιττές. Νηστίσιμα γλυκά όπως ο χαλβάς, τα γλυκά του κουταλιού, τα μουστοκούλουρα και το παστέλι μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή έναντι άλλων πιο λιπαρών γλυκών, όπως π.χ. η σοκολατόπιτα, χρειάζονται όμως προσοχή ως προς την ποσότητα κατανάλωσης καθώς περιέχουν αρκετή ζάχαρη και θερμίδες. Ενδεικτικά 50γρ. χαλβά μας δίνουν περίπου 270 θερμίδες.
  • ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ: Καταναλώστε τα 1-2 φορές την εβδομάδα με προσοχή στην ποσότητα της μερίδας.

 Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι ενώ η νηστεία είναι μια υγιεινή πρακτική που ωφελεί την υγεία μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο αύξησης του βάρους όταν δεν ακολουθείται σωστά.

Για αυτό πάντα να θυμάστε:

TIP 5

  • Επιλέγω τρόφιμα σοφά, προσέχω τη μερίδα μου!! 

 

Βρείτε όλες τις νηστίσιμες συνταγές εδώ! wink

Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.