Διατροφικά νέα

Ξενικά είδη: Δως τους μια ευκαιρία

Ξενικά είδη: Δως τους μια ευκαιρία
Η κλιματική κρίση προκαλεί πολύπλευρες επιπτώσεις στο περιβάλλον, μεταξύ αυτών και την άνοδο της θερμοκρασίας στη θάλασσα, ειδικά σε μια από τους πιο σημαντικές, αλλά και επιβαρυμένες περιοχές του πλανήτη, τη Μεσόγειο. Ως απόρροια της ανόδου αυτής της θερμοκρασίας, εμφανίστηκε ακόμα μια απειλή: τα ξενικά είδη.
Ποια όμως είναι αυτά τα είδη που ονομάζουμε ξενικά; Είναι οι οργανισμοί που εμφανίζονται σε περιοχές πέραν της φυσικής τους γεωγραφικής κατανομής, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Στη Μεσόγειο μάλιστα, εκτιμάται ότι σήμερα έχουν εισβάλει πάνω από 1.000 ξενικά είδη, ενώ στην Ελλάδα μέχρι το 2018 είχαν καταγραφεί 214, με την αγριόσαλπα, τον γερμανό, το λεοντόψαρο και τον σαρδελόγαυρο να εμφανίζουν ολοένα και πιο δυναμική εξάπλωση.
Γιατί όμως, είναι "κακό" να υπάρχουν αυτά τα ξενικά είδη στις ελληνικές θάλασσες; Τα είδη αυτά είναι χωροκατακτητικά και προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, αφού ανταγωνίζονται τα αυτόχθονα μεσογειακά είδη, μειώνοντας σημαντικά τον διαθέσιμο χώρο, αλλά και τη διαθέσιμη τροφή. Επίσης, δυσκολεύουν τους ψαράδες στο ψάρεμα, ενώ προκαλούν ζημιά και στα εργαλεία τους.
Τι συμβαίνει όμως που την ίδια στιγμή τα είδη αυτά είναι κυρίως άγνωστα στον περισσότερο κόσμο; Δεν τα προτιμά για κατανάλωση! Πρόσφατη επιστημονική έρευνα (του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών) αποδεικνύει τη μεγάλη διατροφική αξία που έχουν τα τέσσερα πιο διαδεδομένα στη χώρα μας ξενικά είδη (αγριόσαλπα, γερμανός, λεοντόψαρο και σαρδελόγαυρος). Δυστυχώς είναι άγνωστο προς το κοινό ότι τα τέσσερα αυτά είδη αποτελούν μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και με υψηλά ποσοστά Ωμέγα 3 λιπαρών. Επίσης, τα ψάρια αυτά δεν περιέχουν υδατάνθρακες, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και είναι ιδανικά για δίαιτες με χαμηλά λιπαρά, ενώ είναι πολύ πλούσια στα δύο πολυτιμότερα Ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά. Τέλος, ειδικά η αγριόσαλπα και ο γερμανός αποδείχθηκαν πως είναι πλούσια σε ένα ξεχωριστό Ωμέγα-6 λιπαρό οξύ, το Αραχιδονικό οξύ, που αποτελεί βασικό συστατικό των νευρικών κυττάρων και απαραίτητο για την εγκεφαλική υγεία, καθώς και για την καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Με αυτά ως δεδομένο, εάν ξεκινήσουμε να εντάσσουμε τα τέσσερα αυτά ξενικά είδη στη διατροφή μας πετυχαίνουμε έναν πολύ σημαντικό διπλό στόχο: κάνουμε καλό στην υγεία μας, ενώ παράλληλα, προστατεύουμε το θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς μειώνουμε την πίεση που του ασκούν τα ψάρια αυτά!
Με αυτά ως δεδομένο, εάν ξεκινήσουμε να εντάσσουμε τα τέσσερα αυτά ξενικά είδη στη διατροφή μας πετυχαίνουμε έναν πολύ σημαντικό διπλό στόχο: κάνουμε καλό στην υγεία μας, ενώ παράλληλα, προστατεύουμε το θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς μειώνουμε την πίεση που του ασκούν τα ψάρια αυτά! Εμείς κάναμε την αρχή, και έχουμε να σας προτείνουμε μια καταπληκτική και πεντανόστιμη συνταγή με γερμανό, την οποία μπορείς να βρεις τόσο εδώ , όσο και στο βίντεο


Την επόμενη φορά που θα βρείτε στην αγορά κάποιο από αυτά τα 4 ξενικά είδη, μη διστάσετε να τα δοκιμάσετε και δώστε τους μια ευκαιρία!
Περισσότερες πληροφορίες για τα ξενικά αυτά είδη, μπορείτε να βρείτε στο www.4alien.gr
 
Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.