Διατροφικά νέα

Σπατάλη τροφίμων - Δεν είναι απλά μια μπουκιά που πήγε χαμένη

Σπατάλη τροφίμων - Δεν είναι απλά μια μπουκιά που πήγε χαμένη

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας με σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία.

 

ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΤΡΟΦΗ;

Τεράστιες ποσότητες από πολύτιµα τρόφιµα απορρίπτονται ή χάνονται κατά µήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας, σε αποθήκες, σε εταιρείες παρασκευής γευµάτων, στα σούπερ µάρκετ και τα εστιατόρια. Όµως, το µεγαλύτερο µέρος της σπατάλης τροφίµων συµβαίνει στα σπίτια µας!

 

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ;

Κάποιες φορές παρασυρόµαστε σε παρορµητικές αγορές ή αγοράζουµε χωρίς να ελέγξουµε πρώτα τί έχουµε στα ντουλάπια και το ψυγείο του σπιτιού µας. Άλλες φορές αγοράζουµε ή παραγγελνουµε περισσότερο φαγητό για «να µη µας λείψει κάτι» κι άλλες φορές δεν γνωρίζουµε τον κατάλληλο τρόπο συντήρησης των τροφίµων ή τι ακριβώς σηµαίνουν οι πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα ενός τροφίµου. Η σπατάλη τροφίµων κοστίζει κάθε χρόνο στην ευρωπαϊκή οικονοµία περίπου 143 δισεκ. Ευρώ.

 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ;

Σήμερα στον πλανήτη ζούμε 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι και ως το 2050 υπολογίζεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αγγίξει τα 9,6 δισεκατομμύρια. Για να συνεχίσουµε να έχουµε αρκετή τροφή για εµάς και τις επόµενες γενιές, είναι απαραίτητο να λάβουµε άµεσα δράση! Αλλάζοντας συνήθειες στην καθηµερινότητά µας µπορούµε να συµβάλλουµε στην καταπολέµηση της σπατάλης τροφίµων µε θετική επίδραση στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονοµία.

 

∆ΕΚΑΛΟΓΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣΤΡΟΦΙΜΩΝ

  1. Προγραμματίζουμε τα ψώνια μας, ετοιµάζοντας µια λίστα µε αυτά που έχουµε ανάγκη.
  2. Συντηρούμε τα τρόφιμα σωστά.
  3. Ελέγχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης πριν αγοράσουµε οτιδήποτε.
  4. Σερβίρουμε σωστές μερίδες και αν θέλουµε περισσότερο φαγητό απλά ξαναγεµίζουµε το πιάτο µας.
  5. Σκεφτόμαστε δημιουργικά και αξιοποιούμε τα περισσεύματα για την παρασκευή νόστιµων νέων συνταγών.
  6. Διατηρούμε στην κατάψυξη τα τρόφιμα που δεν σκοπεύουµε να καταναλώσουµε άµεσα.
  7. Στο ψυγείο και στα ντουλάπια, τοποθετούμε μπροστά τα τρόφιμα που είναι πιο παλιά και πιο κοντά στο να λήξουν.
  8. Για φρούτα και λαχανικά προτιμάμε τη λαϊκή, αναζητούµε τοπικά και εποχικά προϊόντα. Μάλιστα αν πάµε πιο αργά στη λαϊκή θα τα βρούµε και σε καλύτερες τιµές.
  9. Κάνουμε τακτικά απόψυξη στο ψυγείο για την καλύτερη συντήρηση των τροφίµων.
  10. Κάνοντας εκκαθάριση στα ντουλάπια δεν πετάμε τα τρόφιμα που είναι έτοιμα να λήξουν. Ετοιµάζουµε ένα δείπνο για φίλους, έτσι και δε θα πετάξουµε αµαγείρευτα προϊόντα.

 Μάθετε περισσότερα στο video παρακάτω.

Η μείωση του food waste είναι κάτι απλό, αλλά πολύ σημαντικό για τον πλανήτη μας.

Μειώνοντας τις ποσότητες των τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια, δίνουμε την απαιτούμενη αξία τόσο στο φαγητό μας, όσο και στους πολύτιμους φυσικούς πόρους που δαπανήθηκαν για την παραγωγή του.

Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.