Διατροφικά νέα

Έξυπνα tips για πανέμορφα και οικολογικά Χριστούγεννα!

Έξυπνα tips για πανέμορφα και οικολογικά Χριστούγεννα!

Έξυπνα tips για πανέμορφα και οικολογικά Χριστούγεννα!

Από το WWF Ελλάς

O Δεκέμβριος κάθε χρόνο σηματοδοτεί το τέλος μίας χρονιάς και την αρχή μιας νέας που ετοιμάζεται να ξεκινήσει δυναμικά, φέρνοντας νέα όνειρα, στόχους και φρέσκιες επιθυμίες! Είναι ο μήνας που συνήθως οι περισσότεροι κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς που σε λίγο φτάνει στο τέλος της. Στον απολογισμό, λοιπόν, που όλοι λίγο-πολύ θα κάνουμε, καλό θα είναι αναλογιστούμε εάν το 2022 συμβάλλαμε έστω και λίγο στην προστασία του περιβάλλοντος και του κοινού μας σπιτιού, του πλανήτη!
Ακόμα και εάν οι επιδόσεις σου δεν ήταν εξαιρετικές, μην απογοητεύεσαι. Να θυμάσαι πως ποτέ δεν είναι αργά να δείξεις την αγάπη σου στη φύση! Μάλιστα, η εορταστική περίοδος που είναι συνυφασμένη με την υπερ-κατανάλωση, είναι μια πολύ καλή στιγμή.

Δεν χρειάζονται μεγάλες, ριζικές αλλαγές για να συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος. Μικρές αλλαγές στις καθημερινές σου συνήθειες και πράξεις είναι αρκετές για να κάνουν τη διαφορά και ευτυχώς, τα Χριστούγεννα σου δίνουν πολλές ευκαιρίες για να περάσεις αξέχαστες εορταστικές στιγμές δίπλα στα αγαπημένα σου πρόσωπα, δείχνοντας παράλληλα, ότι νοιάζεσαι για τον πλανήτη.

Δες παρακάτω ορισμένες συμβουλές και ετοιμάσου για τα πιο οικολογικά και συναρπαστικά Χριστούγεννα της ζωής σου!

Στο οικογενειακό γιορτινό τραπέζι…

 Ακολουθούμε μια plant-based διατροφή

Το ήξερες πως αν περιορίσεις την κατανάλωση κρέατος σε δύο μερίδες το πολύ την εβδομάδα, μειώνεις το ανθρακικό αποτύπωμα της διατροφής σου κατά 25,5%; Το φαγητό – και ο τρόπος που καταναλώνουμε, αλλά και ο τρόπος που παράγεται η τροφή μας- δεν συνδέεται μόνο την υγεία μας, αλλά και με την υγεία του πλανήτη. Γι΄ αυτό και είναι σημαντικό, φέτος τις γιορτές να κάνεις τη διαφορά και να:
• περιορίσεις σημαντικά, αν όχι τελείως, την κατανάλωση κρέατος, ακολουθώντας μια διατροφή που βασίζεται κυρίως στις φυτικές πρωτεΐνες (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης), κι όχι στις ζωικές. Οι vegan συνταγές του σεφ Γιώργου Τσούλη είναι πεντανόστιμες, θρεπτικές και σίγουρα, θα σε πείσουν να κάνεις τη διαφορά φέτος στο εορταστικό τραπέζι που θα ετοιμάσεις για τους συγγενείς και τους φίλους σου.
• Επιλέξεις υγιεινές και μη επεξεργασμένες τροφές, καθώς όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο υψηλότερες είναι οι περιβαλλοντικές του επιπτώσεις – λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
• Αποφύγεις όσο μπορείς περισσότερο τη ζάχαρη, τα έλαια και τα λίπη.
• Προτιμήσεις εποχικά προϊόντα του τόπου μας που δεν έχει χρειαστεί να «ταξιδέψουν» χιλιόμετρα από κάποια μακρινή χώρα, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και το κλίμα. Δες ΕΔΩ ποια φρούτα και λαχανικά μπορούμε να καταναλώνουμε τον Δεκέμβριο.
• Καταναλώνεις (ή και να σερβίρεις στους καλεσμένους σου) ποικιλία τροφών. «Παν μέτρον άριστον» και στην τροφή αφού το να τρώμε πάρα πολύ από οποιαδήποτε τροφή, μάλλον δεν θα κάνει καλό ούτε σε εμάς, ούτε στον πλανήτη. Χρειαζόμαστε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και ο πλανήτης ωφελείται από την ποικιλία καλλιεργειών.

Μην ξεχνάς πως η τροφή σου είναι η υπερδύναμή σου, καθώς μέσα από το πιάτο σου, μπορείς να συμβάλλεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Για περισσότερες πληροφορίες για τη σύνδεση της τροφής μας με το περιβάλλον, μπες στη σελίδα του προγράμματος #Eat4Change και βρες ακόμα περισσότερες συμβουλές για μια υπεύθυνη διατροφή.

 Αποφεύγουμε τη σπατάλη τροφίμων
Η σπατάλη τροφίμων φτάνει στο απόγειό της κατά τη διάρκεια των γιορτών. Είναι κρίμα να πετιούνται τόσα τρόφιμα, τη στιγμή που γύρω μας μεγαλώνει ο αριθμός των ανθρώπων που αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε τροφή. Φέτος, μπορούμε να δούμε τα Χριστούγεννα διαφορετικά και να «μην πετάξουμε τίποτα», ισορροπώντας ταυτόχρονα τη διατροφή μας!
• Ψωνίζουμε μόνο με λίστα και δεν παρασυρόμαστε από τις σειρήνες των «εορταστικών προσφορών».
• Αν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι για πέντε, δεν χρειάζεται να σερβίρουμε φαγητό για δέκα. Σερβίρουμε σωστές μερίδες και ξαναγεμίζουμε τα πιάτα μας αν το θελήσουμε. Ακόμη κι αν περισσέψει κάτι, υπάρχουν άπειρες ιδέες για να το εκμεταλλευτείτε σε «νέα πιάτα» τις επόμενες ημέρες. Η βασιλόπιτα μπορεί να γίνει βάση για ένα άλλο γλύκισμα, το κρέας που θα περισσέψει μπορεί να γίνει πίτα, ενώ όσα φαγητά δεν καταναλωθούν άμεσα μπορούν να μπουν στην κατάψυξη.

Περισσότερα για τη σπατάλη τροφίμων και για το πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις, μπορείς να βρεις ΕΔΩ.

Στον στολισμό του σπιτιού σου & στα Χριστουγεννιάτικα δώρα
• Φτιάξε τα δικά σου στολίδια για το δέντρο με υλικά που θα βρεις στο σπίτι σου.
• Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια μπορεί να χαρακτηρίζουν τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, αλλά καταναλώνουν πάρα πολύ ρεύμα ημερησίως. Γι’ αυτό προτίμησε λαμπάκια LED που καταναλώνουν εντυπωσιακά λιγότερη ενέργεια και είναι πιο ασφαλή.
• Φανταζόσουν ποτέ ότι μπορείς να διακοσμήσεις το σπίτι σου με υλικά που έχεις στην κουζίνα σου; Αποξηραμένα φρούτα, κράνα, κουκουνάρια, στικ κανέλας. Δοκίμασε να δημιουργήσεις γιρλάντες και στεφάνια μαζί με την οικογένεια σου, αποφεύγοντας τις πλαστικές επιλογές που επιβαρύνουν το περιβάλλον.
• Διαλέγοντας χαρτί περιτυλίγματος για τα δώρα, προτίμησε απλό, καφέ χαρτί ή χρωματιστό χαρτόνι. Τα χαρτιά με γυαλιστερή υφή συνήθως δεν ανακυκλώνονται. .
• Και τέλος, επίλεξε φυσικό έλατο αν διακοσμήσεις, μια και προκαλεί τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων, σε σχέση με το τεχνητό. Μην ξεχνάς ότι μπορείς να αγοράσεις φυσικό δέντρο με τη ρίζα του μέσα σε γλάστρα και να το φυτέψεις στον κήπο σου αμέσως μετά τις γιορτές! Έτσι το περιβαλλοντικό όφελος μεγαλώνει.

Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι δύσκολη υπόθεση.
Κάνε κι εσύ φέτος τη διαφορά, καλώντας τους φίλους σου να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου.

Καλά και οικολογικά Χριστούγεννα σε όλους!

Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.