Ιστορία Φαγητού

Η ιστορία του Ντόνατ (donut)

Η ιστορία του Ντόνατ (donut)
Λουκουμάδες- Λουκουμάς - Ντόνατ (donut)
Αμερική ή Ελλάδα;
Τα ντόνατ που τόσο πολύ μας αρέσουν και τα βρίσκουμε παντού στον κόσμο πια έχουν μια πολύ μεγάλη ιστορία. 
Ας τη γνωρίσουμε λοιπόν…
Πόσοι από μας δεν έχουν στηθεί σε μια ουρά να αγοράσουν ντόνατ για το σπίτι; Πόσοι δεν έχουμε συνδυάσει τα ντόνατ με τους αστυνομικούς στην Αμερική που κάθε πρωί θα σταματήσουν σε ένα μαγαζί και θα πάρουν ένα κουτί για να τα φάνε με μπόλικο καφέ κατά τη διάρκεια του briefing; Τουλάχιστον αυτό βλέπουμε στις ταινίες και στις αστυνομικές σειρές που έχουν κατακλύσει την τηλεόραση…
Οπότε όλοι νομίζουμε ότι τα ντόνατ είναι μια Αμερικάνικη εφεύρεση. Αλλά είναι έτσι; 
Τι μας θυμίζουν τα ντόνατ; αν βγάλουμε όλες τις επικαλύψεις και τις γεμίσεις τι μένει; 
Μα μια απλή ζύμη με μαγιά, αρκετά αφράτη που απλά τηγανίζεται… 
Και τι έχουμε εμείς στην Ελλάδα που να είναι μια τηγανητή απλή ζύμη με μαγιά; Μα τους λουκουμάδες φυσικά! 
Θα μου πείτε βρε Γιώργο πήραν οι Αμερικανοί τους λουκουμάδες και τους έκαναν ντόνατ; Είσαι σοβαρός; 
Και είμαι σοβαρότατος.. Απλά λίγο οι λουκουμάδες πέρασαν από χίλια κύματα μέχρι να φτάσουν στην Αμερική.
Πρέπει να είμαστε περήφανοι για το φαγητό μας στην Ελλάδα. Μπορεί να είμαστε μια φτωχή χώρα με μικρή μαγειρική κουλτούρα αλλά οι απλές συνταγές με λίγα υλικά που έχουμε και με πολλά υλικά απλά μαζεμένα από τη φύση είναι η ιστορία μας.

Και οι λουκουμάδες είναι μια τέτοια συνταγή. Γιατί τι είναι το πιο εύκολο γλυκό; αλεύρι, νερό, ελαιόλαδο και μέλι. Υλικά που υπήρχαν σε αφθονία στην αρχαία Ελλάδα. Και μάλιστα οι λουκουμάδες είναι το παλαιότερο καταγεγραμμένο γλυκό στην παγκόσμια ιστορία. Και είναι και το γλυκό που έδιναν στους νικητές των ολυμπιακών αγώνων. Ακριβώς επειδή είχε μέλι που και δυναμωτικό είναι και νόστιμο.
Μάλιστα ένα ακόμα χαρακτηριστικό των λουκουμάδων που τους έκανε ακαταμάχητους και στην αρχαία Ελλάδα ήταν ότι επειδή ήθελαν τηγάνισμα σχεδόν κανένας δεν τους έφτιαχνε στο σπίτι του αλλά σχεδόν όλοι τους έτρωγαν απ’ έξω.

Μάλιστα είναι το γλυκό που σερβιριζόταν στην Ελλάδα όταν έφτασε ο καφές στα διάφορα καφενεία και καφετέριες της εποχής μιας και ήταν φτηνό, από υλικά που υπήρχαν άφθονα και κανείς δεν το έκανε σπίτι του γιατί δεν ήθελε να μυρίζει τηγανίλα.. Μάλιστα ακόμα και τώρα στην Αθήνα υπάρχουν “καφενεία” όπως ο Κτιστάκης ή ο Κρίνος που είναι πιο γνωστά για τους λουκουμάδες τους παρά για τους καφέδες τους… 
Περνώντας τα χρόνια το γλυκό αυτό πέρασε διάφορους μετασχηματισμούς, πέρασε στην Ιταλία με τις αποικίες των αρχαίων Ελλήνων, ήρθε η ζάχαρη οπότε έφυγε το μέλι που ήταν πια ακριβότερο και το μέγεθος μεγάλωσε.
Και μετά πέρασε στην Αμερική με τους Ιταλούς μετανάστες και εκεί πια πήρε την τελική του μορφή όπου ντύθηκε και στολίστηκε και πέρασε ξανά στον υπόλοιπο κόσμο και ήρθε ξανά και σε μας.. 
Οπότε Λουκουμάς-Ντόνατ, Ελλάδα Αμερική 1-0


Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.