Για τα παιδιά

Back to school: ευφάνταστες ιδέες φαγητών για να παίρνουν τα παιδιά μας στο σχολείο

Back to school: ευφάνταστες ιδέες φαγητών για να παίρνουν τα παιδιά μας στο σχολείο
Η νέα σχολική χρονιά είναι γεγονός! Τα σχολεία μόλις άνοιξαν και η νέα σχολική χρονιά φέρνει νέες ελπίδες, φίλους και καινούριες γνώσεις για τα παιδιά. Όσο τα παιδιά πονοκεφαλιάζουν για τα μαθήματα και το διάβασμα, άλλο τόσο πονοκεφαλιάζουν και οι γονείς κάθε μέρα για το τι φαγητό θα ετοιμάσουν στα παιδιά τους για να πάρουν μαζί στο σχολείο.
Όσο καλή διάθεση και να υπάρχει από τους γονείς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να επαναπαυτούν στην εύκολη λύση του κυλικείου του σχολείου το οποίο θα περιλαμβάνει δυστυχώς ως επί το πλείστον ανθυγιεινές, χαμηλής θρεπτικής αξίας επιλογές, για τα παιδιά. Τα αμφίβολα συστατικά του τυποποιημένου σνακ, τα πολλά συντηρητικά, η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και αλάτι είναι επιβαρυντικοί παράγοντες που οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία. Οι βάσεις για να αποκτήσει το παιδί σας σωστές διατροφικές συνήθειες μπαίνουν τώρα, κι εσείς ως γονείς έχετε τον πρωταρχικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Ας δούμε τα βήματα της σωστής προετοιμασίας του φαγητού που θα πάρει το παιδί σας στο σχολείο.
1ο ΒΗΜΑ
Δημιουργούμε μια ατμόσφαιρα φιλικής συζήτησης με τα παιδιά μας και τα ρωτάμε για τα διατροφικά τους γούστα, τις προτιμήσεις τους, π.χ. «τι θα ήθελες να ετοιμάσουμε αύριο για το σχολείο να φας;» και στη συνέχεια βάζουμε τη φαντασία μας να δουλέψει. Καλό θα είναι να στρέψουμε το παιδί περισσότερο προς τα αλμυρά παρά στα γλυκά φαγητά.


2ο ΒΗΜΑ
Το πρωί ο χρόνος για τους περισσότερους γονείς είναι περιορισμένος. Για αυτό θα ήταν καλό να έχουμε κάνει ένα πλάνο για το μενού της εβδομάδας για να μην αγχωνόμαστε καθημερινά για την επόμενη μέρα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια λίστα με φαγητά που μπορούν να μεταφερθούν με ευκολία στο σχολείο και μια λίστα με σνακ, την οποία να συμβουλευόμαστε όταν οι υποχρεώσεις δε μας επιτρέπουν να έχουμε αυθόρμητες δημιουργικές σκέψεις.

3ο ΒΗΜΑ
Αγοράζουμε ή αξιοποιούμε τον απαραίτητο εξοπλισμό που έχουμε σπίτι ο οποίος πρέπει να αποτελείται από τάπερ και μεταλλικά σκεύη στα μεγέθη που μας εξυπηρετούν. Διαλέγουμε κάποιο σκεύος, το οποίο να είναι κατάλληλο για φούρνο και ψυγείο και να ασφαλίζει καλά. Επίσης, θα χρειαστούμε πετσετούλες, χαρτοπετσέτες, πιρουνάκια, κουταλάκια και μια τσάντα φαγητού, για να μεταφέρει το φαγητό. Φροντίζουμε ώστε το lunch box, στο οποίο θα βάζουμε το φαγητό να είναι πάντα το ίδιο με σχέδιο π.χ. με  τον αγαπημένο ήρωα κινουμένων σχεδίων του παιδιού ή κάποιο σχέδιο που θα έχει διαλέξει το παιδί σεταρισμένο με το ίδιο κουτάλι και πιρούνι. Πέρα από θέμα αισθητικής, είναι και ένας έξυπνος τρόπος να ξεχωρίζει το παιδί αμέσως τι είναι δικό του την ώρα που θα τα μαζεύει. Καλό θα ήταν στις αρχές να κάνουμε εξάσκηση στο σπίτι για το πώς πρέπει να ανοίγει μόνο του τα σκεύη, να χρησιμοποιεί με ασφάλεια τα μαχαιροπίρουνα και να πίνει νερό από το παγουρίνο του. Τέλος, καλό θα ήταν να του υπενθυμίζουμε ότι οι δάσκαλοι του θα είναι δίπλα του αν χρειαστεί βοήθεια.

4ο ΒΗΜΑ
Ήρθε η επιτέλους η ώρα της προετοιμασίας του φαγητού... Γονείς μην πανικοβάλλεστε! Αρχικά, κόβουμε τις τροφές π.χ. φρούτα, λαχανικά κλπ σε μικρές μπουκίτσες, ώστε να μπορεί εύκολα να τις δαγκώσει. Μπορούμε να τις κόψουμε σε ροδέλες, κυβάκια, ή να κάνεουμε και διάφορα σχηματάκια. Δεύτερο πολύ σημαντικό: δίνουμε βάση στην παρουσίαση του γεύματος. Πρώτα τρώμε με τα μάτια και μετά με το στόμα. Ακόμα και το πιο αδιάφορο τρόφιμο προς τα παιδιά, π.χ. λαχανικά, αν αυτό είναι παρουσιασμένο με τη μορφή κάποιου σχεδίου ή σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα, θα το καταναλώσει χωρίς «γκρίνια» και με μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Ας γίνει η ώρα του φαγητού «παιχνίδι».  Δεν παρουσιάζουμε τα τρόφιμα βαρετά αλλά με φαντασία!
 
Και αφού είδαμε όλα τα βήματα τις σωστής προετοιμασίας του φαγητού πάμε να δούμε ιδέες για το τι τελικά θα περιλαμβάνει αυτό το γεύμα του παιδιού μας! 
Δεκατιανό
Τα μπισκότα ή τα κρουασάν είναι σίγουρα η εύκολη επιλογή για πολλούς γονείς, σίγουρα όμως δεν έχουν καμία θρεπτική αξία για τα παιδιά σας. Επιλέξτε ανάμεσα σε:
  • Εκτός από το κλασικό τοστ, να δημιουργήσουμε παραλλαγές με ψωμάκια του σάντουιτς, αραβικές πίτες, τορτίγιες, με γαλοπούλα-κοτόπουλο-τόνο, τυρί και λαχανικά συνοδευόμενα από ένα φρούτο ή χυμό.
  • Σπιτικό κέικ με ελαιόλαδο, πετιμέζι, σταφίδες, ξηρούς καρπούς και μέλι.
  • Σπιτικές μπάρες δημητριακών ή βρώμης.
  • Σταφιδόψωμο ή κουλούρι Θεσσαλονίκης.
  • Φρούτα ή λαχανικά με λωρίδες τυριού.
  • Σπιτικές πίτες με αγνά υλικά.
 
Μεσημεριανό
Αν το παιδί τρώει το μεσημεριανό στο σχολείο θα πρέπει να φροντίσετε να έχει ένα ισορροπημένο γεύμα το οποίο να περιλαμβάνει: πρωτεΐνες (π.χ. κρέας), υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, ρύζι κτλ), λαχανικά, γαλακτοκομικά, φρούτα.
Και εδώ επιστρατεύουμε τη φαντασία μας παρουσιάζοντας ένα οπτικά αρεστό πιάτο με ποικιλία τροφών συνδυασμένων αρμονικά. Θα πρέπει να αποφεύγετε επαναλαμβανόμενες τροφές ή μόνο αυτά που τρώει. Δοκιμάζουμε κάθε εβδομάδα καινούρια τρόφιμα σε διαφορετικούς συνδυασμούς ώστε να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του παιδιού. 
Επιλέγουμε ανάμεσα σε:
  • Λαχανικά όπως καρότα, κολοκύθια και πατάτες, κομμένα σε μπουκίτσες συνοδευτικά στο γεύμα του παιδιού ή με φασολάκια, αρακά ή κόκκους καλαμποκιού. 
  • Μαλακά κομμάτια κρέατος κομμένα σε κομματάκια ή μπιφτέκι.
  • Ψωμί, ρύζι, μακαρόνια (κατά προτίμηση πέννες, φιογκάκια που πιάνονται εύκολα), ρύζι, πατατούλες.
  • Φρούτα
  • Τυρί
  • Σπιτικές πίτες ή σπιτική πίτσα.
→ Αποφέυγουμε το ψάρι, το οποίο αλλοιώνεται εύκολα, καθώς και σάλτσες ή όσπρια σε μορφή σούπας τα οποία μπορεί να χυθούν.


ΤΙΡ: Για να ενισχύσετε τη σχέση του παιδιού με το φαγητό, καλό είναι να ετοιμάζουμε τα γεύματα παρέα κάνοντας τη μαγειρική παιχνίδι! Επίσης, να τους βάζουμε στην αρχή κάποια αγαπημένα γεύματα σε μικρότερες μερίδες τα οποία, επειδή θα τους αρέσουν, θα τα τρώνε όλα και θα νιώθουν περήφανα που τα κατάφεραν. Όταν δείτε ότι τρώνε όλο τους το φαγητό, αυξήστε σταδιακά την ποσότητα. Μην τα πιέζετε ή μην τα μαλώνετε αν δείτε ότι δεν κατανάλωσαν όλη την ποσότητα του φαγητού.
 
Δείτε παρακάτω τις πιο αγαπημένες, εύκολες και έξυπνες ιδέες γευμάτων για να παίρνουν τα παιδιά μας μαζί στο σχολείο:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μοιράσου το :

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Giorgos Tsoulis

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κλικ για να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.