Μαρμελάδα βερίκοκο

Μαρμελάδα βερίκοκο
ΒΑΖΑ ΒΑΖΑ 3
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15Λ
ΑΝΑΜΟΝΗ 1Ω
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1Ω
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ 2/5
#tsoulotip: Στην συγκεκριμένη συνταγή επέλεξα να προσθέσω την ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης γι' αυτό και μου πήρε 40 λεπτά να δέσει. Αν βάλετε τη μέγιστη ποσότητα ο χρόνος δεσίματος μειώνεται.

ΥΛΙΚΑ

Υλικά για περίπου 1,5 κιλό / 50 μερίδες (των 30 γραμμαρίων)
1000 γρ.
 βερίκοκα
600 - 800 γρ.
 ζάχαρη
120 - 240 
ml νερό
50 
ml χυμό λεμονιού
1-2 βανίλιες
Λίγο αμπερόριζα (προαιρετικά)

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Διαλέγουμε τα πιο ώριμα βερίκοκα. Τα πλένουμε σχολαστικά και τα ανοίγουμε στην μέση για να βγάλουμε τα κουκούτσια. Κρατάμε 10-15 κουκούτσια. Αν θέλουμε μπορούμε να αφαιρέσουμε και το σημάδι από το κοτσάνι.
2Τοποθετούμε τα βερίκοκα με τα κουκούτσια σε μια κάπως ψηλή κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό του οποίου η ποσότητα εξαρτάται από την ωριμότητα. Αν έχουμε διαλέξει ώριμα βερίκοκα τότε προσθέτουμε 120ml. Αν όμως τα βερίκοκα μας είναι λίγο σκληρά βάζουμε 240 ml νερό.
3Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σχεδόν στα μισά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 10 λεπτά να μαλακώσουν τα φρούτα μας. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και αρχίσουμε να πιέζουμε τα φρούτα με την βοήθεια του εργαλείου για τον πουρέ ώστε να σπάσουμε σε κομματάκια. Μπορούμε να την χτυπήσουμε στο μπλέντερ τμηματικά αν την θέλουμε πιο λεία.
4Προσθέτουμε 600 γραμμάρια ζάχαρη και τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στα μισά. Ενδεικτικά, αν η κουζίνα σας πάει μέχρι το 9 τότε βάζουμε στο 6.
5Παράλληλα αφαιρούμε τον αφρό που εμφανίζεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας προσέχοντας να παίρνουμε μόνο τον αφρό.
6Αφήνουμε να βράσει για περίπου 30-40 λεπτά. Για να δούμε αν η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη υπάρχουν δύο τρόποι. Στον πρώτο πρέπει να βάλουμε ένα μικρό πιατάκι στην κατάψυξη. Για να δοκιμάσουμε αν είναι έτοιμη βάζουμε λίγο μαρμελάδα στο πιάτο και επιστρέφουμε το πιατάκι πίσω στην κατάψυξη για 1 λεπτό να κρυώσει. Το βγάζουμε και δοκιμάζουμε αν περνώντας το δάχτυλο από μέσα αφήνει ρυάκι. Αν ναι είναι έτοιμη. Ο δεύτερος τρόπος είναι με θερμόμετρο. Μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 104°C τότε αποσύρουμε από την φωτιά.
7Λίγο πριν την αποσύρουμε ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και τα αρωματικά μας. Ανακατεύουμε καλά και την φυλάσσουμε σε αποστειρωμένα βάζα που τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσει τελείως η μαρμελάδα μας. Αν πρόκειται να τη καταναλώσουμε σύντομα, μπορούμε απλά να την βάλουμε σε καθαρά στεγνά βάζα.

Βάλ' τη στα αγαπημένα

"Φύλαξε" τη συνταγή στο δικό σου βιβλίο συνταγών!

Πρέπει να συνδεθείτε πρώτα

Μετατροπέας Γραμμαρίων

Χρησιμοποιήστε τον παρακάτω μετατροπέα για να μετατρέψετε ανάμεσα σε κούπες και γραμμάρια.
Ή βάλε την τιμή χειροκίνητα

Γιώργος Τσούλης

Μεγάλωσα στην πιτσαρία του πατέρα μου, στην οδό Παπαναστασίου, στο Αιγάλεω, όμως δεν είχα μπει ποτέ στη διαδικασία να φτιάξω ο ίδιος κάποιο φαγητό ή να βοηθήσω τους γονείς μου στην κουζίνα. Η σχολή μαγειρικής “Le Monde” το 2009 ήταν η πρώτη μου εμπειρία με τη μαγειρική και με αυτές τις γνώσεις ξεκίνησα τη δική μου αναζήτηση νέων γεύσεων, υλικών και τεχνικών μαγειρικής αλλά και ζαχαροπλαστικής. Ήμουνα συνεργάτης για χρόνια του Άκη Πετρετζίκη αλλά και με παρουσία σε βραβευμένες κουζίνες ελληνικών εστιατορίων συνεχίζω να εμπλουτίζω τις μαγειρικές μου ικανότητες σε τηλεοπτικές εκπομπές.