Η διαφορά μεταξύ muffins και cupcakes

Blog Τρι 07/11/2017
Μπορεί η ζαχαροπλαστική να είναι ακριβής ως προς τις συνταγές που χρησιμοποιούμε για να παρασκευάσουμε διάφορα γλυκίσματα όμως υπάρχουν σημεία που μας προκαλεί σύγχυση. Σαν αυτή ας πούμε που λέει..."ποιά η διαφορά μεταξύ muffin και cupcake;".
 
Ναι, η αλήθεια είναι πως παρά το ότι περιβάλλονται και τα δύο από ζαχαρόχαρτα έχουν αρκετές διαφορές και ως προς την εμφάνιση αλλά και ως προς τον τρόπο παρασκευής τους.
 
Ας μπούμε όμως στο ψητό. Μάλλον στο γλυκό καλύτερα για να ακριβολογουμε. Η βασική και αυστηρή αναλογία των muffins είναι 2 μέρη αλευριού, 2 μέρη υγρού, 1 μέρος αυγού και 1 μέρος κάποιας λιπαρής ουσίας. Με τον όρο μέρη εννοούμε ποσότητες μετρημένες με την ίδια μονάδα μέτρησης. Γραμμάρια ας πούμε.
 
Τα muffins είναι ένα είδος γρήγορου ψωμιού. Γι' αυτό το λόγο υπάρχουν αλμυρά και γλυκά, ενώ χρησιμοποιούνται κυρίως για πρωινό ή brunch.
 
Από την άλλη μεριά, τα cupcakes είναι μόνο γλυκά, έως πολύ γλυκά, και χρησιμοπούνται κυρίως ως επιδόρπιο ή συνοδευτικό για καφέ, τσάι κλπ. Φυσικά δεν θα μας πει κανείς τίποτα αν τα φάμε για πρωινό.
 
Το σχήμα των muffins μοιάζει με μανιτάρι, ενώ δεν διακοσμούνται ποτέ με κάποιο frosting, σε αντίθεση με τα cupcakes που είναι σχεδόν επίπεδα και πάντα διακοσμούνται με frosting. Το γλάσο φυσικά δεν αποκλείεται από τη διακόσμηση.
 
Τέλος, λόγω του ότι τα muffins αποτελούν ένα είδος ψωμιού στην ουσία η υφή τους είναι πιο βαριά σε σχέση με τα cupcakes των οποίων η υφή είναι πιο αέρινη.
 
Το είδος λοιπόν του αλευριού που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή των muffins είναι το αλεύρι "για όλες τις χρήσεις". Τις περισσότερες φορές προσθέτουμε και baking powder το οποίο βοηθά το μείγμα να φουσκώσει.
 
Ως κύριο συστατικό των υγρών υλικών είναι το γάλα. Το γάλα γενικά δίνει πιο πλούσια γεύση σε ζύμες γι' αυτό και επιλέγεται. Άλλα υγρά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν είναι το γάλα από ξηρούς καρπούς, το γιαούρτι, η κρέμα γάλακτος ή ακόμα και το νερό.
 
Η λιπαρή ουσία είναι συνήθως κάποιο ουδέτερο σε γεύση λάδι όπως το ηλιέλαιο. Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούμε να βάλουμε βούτυρο.
 
Το αυγό είναι προαιρετικό συστατικό της ζύμης όπως συνήθως συμβαίνει με αρκετές ζύμες ψωμιού. Γιαυτό και τα muffins μπορούν πολύ εύκολα καταναλωθούν από άτομα που έχουν κάποια αλλεργία στο αυγό ή απλά δεν το επιλέγουν για τη διατροφή τους. Αν επιλέξουμε να βάλουμε αυγό τότε πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ανά 12 muffins πρέπει να προσθέτουμε ένα μέτριο αυγό.
 
Ο βασικός τρόπος παρασκευής των muffins είναι ο διαχωρισμός των υγρών και των στερεών υλικών σε δύο ξεχωριστά μπολ τα οποία γίνονται ένα όταν ρίξουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών και τα ομογενοποιησουμε με μια σπάτουλα.
 
Στην ουσία δεν υπάρχουν διάφορες με τη διαδικασία που ακολουθούμε για την παρασκευή ενός ψωμιού. Για το λόγο αυτό δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικό μίξερ.
 
Από την άλλη, τα cupcakes ξεκινούν χτυπώντας πολύ καλά με το φτερό του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη ρίχνοντας στη συνέχεια ένα ένα τα αυγά και τέλος το αλεύρι με το γάλα εναλλάξ.
 
 
 
 
 
 
 

Γιώργος Τσούλης

Μεγάλωσα στην πιτσαρία του πατέρα μου, στην οδό Παπαναστασίου, στο Αιγάλεω, όμως δεν είχα μπει ποτέ στη διαδικασία να φτιάξω ο ίδιος κάποιο φαγητό ή να βοηθήσω τους γονείς μου στην κουζίνα. Η σχολή μαγειρικής “Le Monde” το 2009 ήταν η πρώτη μου εμπειρία με τη μαγειρική και με αυτές τις γνώσεις ξεκίνησα τη δική μου αναζήτηση νέων γεύσεων, υλικών και τεχνικών μαγειρικής αλλά και ζαχαροπλαστικής. Ήμουνα συνεργάτης για χρόνια του Άκη Πετρετζίκη αλλά και με παρουσία σε βραβευμένες κουζίνες ελληνικών εστιατορίων συνεχίζω να εμπλουτίζω τις μαγειρικές μου ικανότητες σε τηλεοπτικές εκπομπές.