Πως αποστειρώνουμε βάζα & μπουκάλια.

Blog Τετ 30/08/2017

Η διαδικασία της αποστείρωσης βάζων και μπουκαλιών είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν τα γλυκά, οι μαρμελάδες, οι σάλτσες, τα τουρσιά, τα λικέρ και γενικά ό,τι θέλουμε να συντηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κονσερβοποίηση στο σπίτι προϋποθέτει την αποστείρωση αν φυσικά θέλουμε μακρύ χρόνο συντήρησης. Αλλιώς μπορούμε να τα φυλάξουμε στο ψυγείο καταναλώνοντας τα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο ψυγείο επίσης φυλάμε αποστειρωμένα βάζα από τη στιγμή που τα έχουμε ανοίξει.

Πώς ξεκινάμε;

Πριν την αποστείρωση πρέπει να σαπουνίσουμε πολύ καλά τα μπουκάλια ή τα βάζα με τα καπάκια τους. Πλένουμε πάντα με ζεστό νερό ενώ στο τέλος τα βουτάμε σε νερό που βράζει πιάνοντάς τα με την βοήθεια μιας επίσης καθαρής λαβίδας για να μην καούμε φυσικά. Τώρα αν θέλουμε να φυλάξουμε κάτι σε χρησιμοποιημένο μπουκάλι ή βάζο τότε πρέπει να το καθαρίσουμε προσεκτικά από υπολείμματα που τυχόν έχει είτε στο καπάκι είτε στο γυάλινο μέρος.

Αν ανακαλύψουμε οσμές, μπορούμε να τις αφαιρέσουμε ρίχνοντας στο βάζο ή στο μπουκάλι λίγο καθαρό οινόπνευμα. Στην συνέχεια βιδώνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να μείνει για λίγη ώρα ανάποδα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα το κουνάμε ελαφρώς πάνω κάτω.

Αν έχουμε βάζο ή μπουκάλι με λάστιχο τότε το ελέγχουμε αν έχει υποστεί φθορές και εφαρμόζουμε την ίδια διαδικασία που περιγράφω παραπάνω.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και πολύ εύκολη. Παίρνουμε ένα ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου και στρώνουμε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα διπλωμένη στα δύο. Τοποθετούμε τα βάζα και τα καπάκια τους ανάποδα με το στόμιο να ακουμπάει επάνω στην πετσέτα. Στην συνέχεια βάζουμε το ταψί ή την λαμαρίνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 100° C, για 10-20 λεπτά. Τα βγάζουμε και γεμίζουμε απευθείας με το γλυκό ή την μαρμελάδα προσέχοντας το περιεχόμενο να είναι μέχρι επάνω. Τα γυρνάμε ανάποδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

 

Γιώργος Τσούλης

Μεγάλωσα στην πιτσαρία του πατέρα μου, στην οδό Παπαναστασίου, στο Αιγάλεω, όμως δεν είχα μπει ποτέ στη διαδικασία να φτιάξω ο ίδιος κάποιο φαγητό ή να βοηθήσω τους γονείς μου στην κουζίνα. Η σχολή μαγειρικής “Le Monde” το 2009 ήταν η πρώτη μου εμπειρία με τη μαγειρική και με αυτές τις γνώσεις ξεκίνησα τη δική μου αναζήτηση νέων γεύσεων, υλικών και τεχνικών μαγειρικής αλλά και ζαχαροπλαστικής. Ήμουνα συνεργάτης για χρόνια του Άκη Πετρετζίκη αλλά και με παρουσία σε βραβευμένες κουζίνες ελληνικών εστιατορίων συνεχίζω να εμπλουτίζω τις μαγειρικές μου ικανότητες σε τηλεοπτικές εκπομπές.